A várt duplája a metánkibocsátás a sarkokon

Egy most megjelent tanulmány szerint az előzetes becslése duplája is lehet a szibériai metán kibocsátása, ez pedig komoly hatással lehet az éghajlatra.

A Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány szerint az Észak Szibériai Selfről évente 17 millió tonna metán jut a légkörbe, amely duplája a korábban feltételezett mennyiségnek.

A metán a szén-dioxidnál 30-szor erősebb üvegházhatású gáz, ezért a légkörbe jutása rendkívül kritikus az éghajlatváltozás szempontjából. A metángáz ezidáig a selfjégbe, illetve a fagyott talajban volt, ám a felmelegedés hatására egyre több metángáz szabadul fel, amelynek drámai hatása lehet az éghajlatra.

A metán a sarki viharok hatására hamar bekerül a légkör magasabb rétegeibe is, és azonnal érvényesül üvegházhatása, azaz a nap rövidhullámú sugarait átengedi, ám a Föld hosszúhullámú sugárzását elnyeli, így melegítve a légkört.

Shakhova and Igor Semiletov orosz tudósok számításai szerint a valós kibocsátást eddig erősen alulbecsülték, és ez azt jelenti, hogy a szibériai selfterület közel annyi metánt juttat a légkörbe, mint a tundra, amely az északi félgömb legnagyobb kibocsátója.

 A metán kibocsátás kérdése azért is aggasztó, mert a korábbi klímamodellek egyáltalán nem számoltak a sarkvidéki területek növekvő metánkibocsátásával, így vélhetően a felmelegedés valós mértékét ezidáig alábecsülték a tudósok.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.