IDŐJÁRÁSI HÍRKÖZPONT!Napi szintű hírek, időjárási érdekességek, rekordok! Térj vissza naponta!

EgyébKörnyezet

2024-ben a világ a valaha tapasztalt legmelegebb januárt élte meg

3 perc olvasási idő

A Copernicus Klímaváltozási Szolgálat (C3S), amelyet az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ (ECMWF) működtet az Európai Bizottság megbízásából, rendszeresen közzétesz havi klímaügyi jelentéseket, amelyek beszámolnak a globális felszíni levegő és tengeri hőmérsékletek, a tengeri jégborítás és a hidrológiai változók megfigyelt változásairól. Nézzük mit tapasztaltak a kutatók az idei év januárjában!

2024 Január – Felszíni levegő és tengerfelszín hőmérsékleti rekordok

2024 januárja volt a valaha mért legmelegebb január globálisan, az ERA5 felszíni levegő átlaghőmérséklete 13,14°C volt, ami 0,70°C-kal magasabb a 1991-2020-as januári átlaghoz képest, és 0,12°C-kal magasabb, mint a korábbi legmelegebb januári hőmérséklet, 2020-ban.

Ez volt a sorban a nyolcadik hónap, amely rekordot döntött az évnek megfelelő hónapban.

A 2024 januári globális hőmérsékleti anomália alacsonyabb volt, mint a 2023-as év utolsó hat hónapjának anomáliái, de magasabb, mint bármelyik a 2023 júliusa előtti időszakban.

A hónap 1,66°C-kal volt melegebb, mint a 1850-1900 közötti januári átlag becsült értéke, amely a kijelölt előipari referenciaidőszak.

Az elmúlt tizenkét hónap (2023 február – 2024 január) globális átlaghőmérséklete a valaha mért legmagasabb, 0,64°C-kal a 1991-2020 átlag felett, és 1,52°C-kal a 1850-1900 előipari átlag felett.

Európában a hőmérsékletek változatosak voltak 2024 januárjában, a skandináv országokban az 1991-2020-as átlag alatt, míg a kontinens déli részén az átlag felett.

Európán kívül a hőmérsékletek jóval az átlag felett voltak Kelet-Kanadában, Északnyugat-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában, míg az átlag alatt nyugat-Kanadában, az USA középső részén és Kelet-Szibéria nagy részén.

Az El Niño jelenség kezdett gyengülni az Egyenlítői Csendes-óceánon, de a tengeri levegő hőmérsékletek általánosságban rendkívül magas szinten maradtak.

A globális átlagos tengerfelszín hőmérséklet (SST) januárban a 60°S–60°N közötti területen elérte a 20,97°C-ot, ami rekord januárban, 0,26°C-kal melegebb, mint a korábbi legmelegebb január, 2016-ban, és a második legmagasabb érték bármely hónapban az ERA5 adatkészletében, mindössze 0,01°C-kal az 2023 augusztusi rekord (20,98°C) mögött.

Január 31-e óta a napi SST értékek az 60°S–60°N területen új abszolút rekordokat értek el, megdöntve az előző legmagasabb értékeket 2023 augusztus 23-án és 24-én.

Samantha Burgess, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat (C3S) helyettes igazgatója szerint: „2024 egy újabb rekorddöntő hónappal kezdődik – nemcsak, hogy ez a valaha mért legmelegebb január, de éppen egy olyan 12 hónapos időszakot is átéltünk, amely több mint 1,5°C-kal volt magasabb az korábbi referenciaidőszakhoz képest. A globális hőmérséklet növekedésének megállításához az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyors csökkentése az egyetlen út.”

Csapadékadatok és szárazság

2024 januárjában Európa nagy részein átlagnál nedvesebb volt az időjárás, viharok sújtották az észak- és délnyugat-európai területeket.

Az átlagosnál szárazabb, körülmények voltak tapasztalhatók Délkelet- és Észak-Spanyolországban, a Maghreb-ben, Dél-UK-ban, Írországban, Kelet-Izlandon, a legtöbb skandináv területen, Északnyugat-Oroszország egy részén és a Keleti-Balkánon.

Európán kívül több területen is átlagnál nedvesebb volt az időjárás, többek között a nyugati és délkeleti USA-ban, Eurázsia egy nagy részén, Délkelet-Dél-Amerikában, délkeleti Afrikában és Ausztrália északi és keleti részein.

Az átlagosnál szárazabb körülmények voltak tapasztalhatók Nyugat- és Dél-Észak-Amerika, Kanada, Afrika Szarvának, az Arab-félszigetnek, Dél-Közép-Ázsiának részein. Ausztrália és Chile száraz körülményei hozzájárultak az erdőtüzek kialakulásához.

Ha érdekel a környezetvédelem, és szeretnél ezzel foglalkozni a https://kaposvarallas.hu/allasok/mezogazdasag-kornyezetvedelem oldalon találsz környezetvédelmi állásokat lokálisan is!

Kapcsolódó cikkek
Környezet

EL Nino/La Nina mezőgazdaságra gyakorolt hatása

5 perc olvasási idő
Mi az az El Nino és La Nina? A globális éghajlati mintázatok és időjárási rendszerek évszázadok óta jelentős hatással vannak a mezőgazdaságra….
Környezet

Családi kertek és éghajlatváltozás

3 perc olvasási idő
Az éghajlatváltozás jelentős kihívások elé állítja a családi házak kertjeit. A globális hőmérséklet emelkedése, a csapadékminták változása és a szélsőséges időjárási jelenségek…
Környezet

Az éghajlatváltozás hatása a munkaerőpiacra - magyar és nemzetközi példák

4 perc olvasási idő
Az éghajlatváltozás komoly kihívások elé állítja a világot, és ez a munkaerőpiacra is hatással van. A megnövekedett árvízi és aszályos időszakok, a…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.