IDŐJÁRÁSI HÍRKÖZPONT!Napi szintű hírek, időjárási érdekességek, rekordok! Térj vissza naponta!

Éghajlat

2014: az eddigi legmelegebb év, az ausztrálok jelentős része nem hisz a klímaváltozásban…

2 perc olvasási idő

Minél iparosodottabb egy ország, annál kevésbé hisz abban, hogy Földünkön globális klímaváltozás zajlik, derül ki egy nemzetközi felmérésből. Ugyanakkor egy másik felmérés kimutatta: a tavalyi év volt hosszú idő óta a legmelegebb, sok rekord megdőlt, az átlagosnál több trópusi ciklon keletkezett, és tengerek szintje minden eddiginél nagyobb mértékben emelkedett tavaly.

Július 16-án tette közzé az Amerikai Meteorológiai Társaság a Klíma állapota 2014-ben című tanulmányát, melyből kiderül: a tavalyi mérések és megfigyelések alapján az átlagosnál jóval több trópusi ciklon keletkezett, a tengerfelszíni hőmérséklet az átlagosnál magasabb volt, rekordhőmérsékletet mértek az átlagos szinthez képest, és rekordmennyiségű üvegházhatású gáz került a levegőbe tavaly. A jelentés adatainak összegyűjtésében a Meteorológiai Társaság mellett részt vett az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal, és világszerte 58 ország 413 tudósa is.

A tanulmány összefoglalja a méréseken alapuló tényeket, mely szerint a Föld átlaghőmérséklete 0,27-0,29 C fokkal haladta meg az alapul vett 1981-2010 között mért átlagot, és a hőmérséklet maximuma több országban is rekordokat döntött. Európában minden eddiginél melegebbet mértek, Afrikában is szinte az egész kontinensen melegebb volt tavaly, mint eddig, és további országok hőmérséklete is kiugró volt. Ezzel ellentétben, Ausztráliában csupán a harmadik legmelegebb év volt a 2014-es, és egyedül Észak-Amerika keleti felén volt valamivel kevesebb az átlaghőmérséklet, mint a korábbi években.

Tavaly a tengerek felszíni hőmérséklete is melegebb volt, mint a korábbi években, az emelkedés 0,21-0,27 C fok volt, és a jelentősebb melegedést a Csendes-óceán északi térségében mutatták ki a megfigyelők. Emiatt az Északi-sark térségében is folytatódott a felmelegedés, az Északi-sark jege pedig hamarabb kezdett olvadni, mint azelőtt.

1981 és 2010 között a trópusi ciklonok éves átlaga 82 volt, ami a tavalyi évben 91-re emelkedett. A nemzetközi felmérésből az is kiderült, hogy az üvegházhatású gázok légköri kibocsátása tovább nőtt a tavalyi évben.

A fenti adatok ellenére sokan még mindig nem hisznek a globális klímaváltozás elméletében. A Tasmániai Egyetem világszerte mintegy húszezer embert kérdezett meg erről, és azt találták, hogy az ausztrálok vannak legtöbben (17%), akik nem hisznek a globális felmelegedésben. Ugyanez az adat 15% a norvégok, 13% az új-zélandiak és 12 százaléka az amerikaiak esetében. A felmérést 14 iparilag fejlett országban végezték a kutatók, és egyértelművé vált számukra, hogy minél nagyobb szén-dioxid kibocsátó egy ország, lakossága annál kevésbé hisz abban, hogy ez hozzájárul a Föld klímájának megváltozásához. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a nők sokkal jobban aggódnak emiatt, mint a férfiak. A legjobban aggódó országok pedig Kanada, Svájc, Németország és Nagy-Britannia.

Kapcsolódó cikkek
Éghajlat

A hőhullámok és az éghajlatváltozás hatása a munkahelyi környezetre

3 perc olvasási idő
2003 nyarán Európában megdöbbentő hőhullám söpört végig, amely több mint 70 000 ember halálát okozta és számtalan életet tett tönkre. Az elmúlt…
Éghajlat

Sivatagi éghajlat

4 perc olvasási idő
A sivatagi éghajlatnak két típusát különböztetjük meg, az egyik az un. trópusi, vagy forró sivatagi éghajlat a másik a mérsékeltövben található un….
Éghajlat

Állandóan fagyos éghajlat jellemzői, állatvilága

3 perc olvasási idő
A hideg, sarkvidéki éghajlati övek két típusát különböztetjük meg: tundra éghajlati öv állandóan fagyos éghajlati öv Ha a legmelegebb hónap középhőmérséklete 0…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.