2014: az eddigi legmelegebb év, az ausztrálok jelentős része nem hisz a klímaváltozásban…

Hőség és kánikula

Minél iparosodottabb egy ország, annál kevésbé hisz abban, hogy Földünkön globális klímaváltozás zajlik, derül ki egy nemzetközi felmérésből. Ugyanakkor egy másik felmérés kimutatta: a tavalyi év volt hosszú idő óta a legmelegebb, sok rekord megdőlt, az átlagosnál több trópusi ciklon keletkezett, és tengerek szintje minden eddiginél nagyobb mértékben emelkedett tavaly.

Július 16-án tette közzé az Amerikai Meteorológiai Társaság a Klíma állapota 2014-ben című tanulmányát, melyből kiderül: a tavalyi mérések és megfigyelések alapján az átlagosnál jóval több trópusi ciklon keletkezett, a tengerfelszíni hőmérséklet az átlagosnál magasabb volt, rekordhőmérsékletet mértek az átlagos szinthez képest, és rekordmennyiségű üvegházhatású gáz került a levegőbe tavaly. A jelentés adatainak összegyűjtésében a Meteorológiai Társaság mellett részt vett az amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal, és világszerte 58 ország 413 tudósa is.

A tanulmány összefoglalja a méréseken alapuló tényeket, mely szerint a Föld átlaghőmérséklete 0,27-0,29 C fokkal haladta meg az alapul vett 1981-2010 között mért átlagot, és a hőmérséklet maximuma több országban is rekordokat döntött. Európában minden eddiginél melegebbet mértek, Afrikában is szinte az egész kontinensen melegebb volt tavaly, mint eddig, és további országok hőmérséklete is kiugró volt. Ezzel ellentétben, Ausztráliában csupán a harmadik legmelegebb év volt a 2014-es, és egyedül Észak-Amerika keleti felén volt valamivel kevesebb az átlaghőmérséklet, mint a korábbi években.

Tavaly a tengerek felszíni hőmérséklete is melegebb volt, mint a korábbi években, az emelkedés 0,21-0,27 C fok volt, és a jelentősebb melegedést a Csendes-óceán északi térségében mutatták ki a megfigyelők. Emiatt az Északi-sark térségében is folytatódott a felmelegedés, az Északi-sark jege pedig hamarabb kezdett olvadni, mint azelőtt.

1981 és 2010 között a trópusi ciklonok éves átlaga 82 volt, ami a tavalyi évben 91-re emelkedett. A nemzetközi felmérésből az is kiderült, hogy az üvegházhatású gázok légköri kibocsátása tovább nőtt a tavalyi évben.

A fenti adatok ellenére sokan még mindig nem hisznek a globális klímaváltozás elméletében. A Tasmániai Egyetem világszerte mintegy húszezer embert kérdezett meg erről, és azt találták, hogy az ausztrálok vannak legtöbben (17%), akik nem hisznek a globális felmelegedésben. Ugyanez az adat 15% a norvégok, 13% az új-zélandiak és 12 százaléka az amerikaiak esetében. A felmérést 14 iparilag fejlett országban végezték a kutatók, és egyértelművé vált számukra, hogy minél nagyobb szén-dioxid kibocsátó egy ország, lakossága annál kevésbé hisz abban, hogy ez hozzájárul a Föld klímájának megváltozásához. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy a nők sokkal jobban aggódnak emiatt, mint a férfiak. A legjobban aggódó országok pedig Kanada, Svájc, Németország és Nagy-Britannia.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.