IDŐJÁRÁSI HÍRKÖZPONT!Napi szintű hírek, időjárási érdekességek, rekordok! Térj vissza naponta!

Hosszútávú időjárás

2013 időjárás előrejelzése

3 perc olvasási idő

Milyen időjárást tartogat számunkra 2013? Ennek jártunk utána a külföldi és nemzetközi intézetek szezonális előrejelzéseit összegezve.

Hét nemzetközi meteorológia, hidrológiai intézet hosszútávú un. szezonális előrejelzéseit néztük át, hogy előre jelezhessünk 2013 várható időjárását. A japán, orosz és amerikai meteorológiai szolgálattól kezdve egészen a NASÁ-ig tekintettük át a szezonális előrejelzéseket a Kárpát-medencére vonatkozóan. Fontos tudni, hogy ezek nem konkrét időjárási eseményekről beszélnek, hanem valószínűségekről. Azaz, hogy egy adott hónapban az átlagosnál több vagy kevesebb lesz a csapadék, enyhébb, vagy hidegebb lesz-e a hőmérséklet. Jelenleg még csak erre képes a tudomány. A vizuálisabb típusúak a cikk alján mindezt grafikonon is megtekinthetik! És most lássuk 2013 első felének időjárását!

Január

Három intézet is jelzi, hogy az átlagosnál kissé csapadékosabb januárban bizakodhatunk, míg másik három intézet átlag körüli csapadékot vár, tehát inkább egy csapadékosabb hónapra számíthatunk. Természetesen az. hogy csapadékosabb nem jelent feltétlenül nagy havazásokat, csak egy kicsit több csapadékot. A január egyébként egyike legszárazabb hónapjainknak. Hőmérséklet tekintetében már nagyobbak az eltérések, de többségében vannak az átlagosnál melegebb januári időjárást előrejelző modellek.

Február

Csapadék tekintetében az átlagos irányban mozdul el az időjárás, sőt a hazai meteorológiai szolgálat már egyenesen szárazabb hónapot vár. Hőmérséklet tekintetében tovább folytatódik a melegedő tendencia, azaz tovább erősödnek az átlagosnál melegebb hónapot jósló modellek. Egyedül az olasz intézet veti fel egy hidegebb hónap lehetőségét. Ez az enyhe tél mindenesetre a fűtési költségeinket csökkentheti, még ha a tél szerelmeseinek nem is feltétlenül jó hír.[google336]

Március

A csapadék tekintetében egyértelmű fordulat következik be, az időjárás szárazabbá válik. A brit és a japán intézet is átlagosnál szárazabb időjárással számol, a csapadékosabb hónap lehetősége egyik intézetnél sem tűnik fel. Szokás szerint tehát csapadékhiánnyal indulhat a tavasz.
Hőmérséklet tekintetében marad a meleg forgatókönyv, egyedül az amerikai meteorológiai szolgálat számol egy kissé hűvösebb tavaszkezdettel.

Április

Sajnos továbbra is az átlagos, vagy annál kissé szárazabb forgatókönyv valószínűsíthető a szezonális modellek alapján, a hőmérsékletet tekintve egy átlagos, esetleg egy annál kissé melegebb hónap lehetősége körvonalazódik.

Május

Ebben a hónapban is a megszokottnál kissé melegebb és szárazabb időjárás tűnik valószínűnek, de az eddig ellátó modellek száma csökken, így az előrejelzés megbízhatósága is alacsony.

Összefoglalva úgy tűnik, hogy a tél átlag körüli, vagy annál egy kicsit több csapadékkal ajándékozhat meg minket, míg a hőmérséklet a szokásos felett alakul. Tavasszal azonban ismét, sajnos már azt lehet mondani, megszokott módon – az aszályra utaló jelek erősödnek. Az átlagosnál kevesebb csapadék és melegebb hőmérséklet. A jó hír a rossz hírben az, hogy az elmúlt évek aszályait ezek a modellek elég jól megfogták, és a mostani időszaknál akkor erősebb melegedést és nagyobb csapadékhiányt vártak. Tehát ha lesz is csapadékhiány, talán kevéssé lesz markáns, mint az elmúlt években, és ha nem is túlkedvező, de elviselhető lesz 2013 időjárása a mezőgazdaság számára. Érdemes azonban tudni, hogy a szezonális előrejelzések megbízhatósága igen alacsony, így gazdasági döntéseket nem szabad alapozni rájuk, azonban érdemes szem előtt tartani, ha érdeklődünk a hosszú távú időjárás iránt.

A vizsgálatba bevont intézmények:

JAMSTEC Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
HCR Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország)
IBI Instituto di Biomemeorologia (Olaszország)
NWS National Weather Service (USA)
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA)
Metoffice UK National Weather Service (Nagy-Britannia)
IRI International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi)

2013 időjárása

 

 

Kapcsolódó cikkek
Hosszútávú időjárás

Holnap is többfelé lehet havas eső, kisebb havazás, de jelentős csapadék nem várható, folytatódik a gyakran borult, hideg idő

2 perc olvasási idő
Tőlünk délre egy mediterrán ciklon tevékenykedik, így dél felől valamivel nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, de jelentős csapadék nem várható, csak elszórtan hószállingózás,…
Előrejelzés hírekHosszútávú időjárás

Jövőhéten változékony, csapadékos, hidegebb idő várható, akár többfelé havazással is !

3 perc olvasási idő
Az elmúlt időszakban az átlagosnál enyhébb időt tapasztalhattunk meg, de ezen tél nagy részéről ez elmondható. Jövőhéten változékonyabb idő várható, ugyanis északnyugat…
Hosszútávú időjárás

Kellemes enyhe idővel telik a Szilveszter esténk, de az újév sem hoz hideget

1 perc olvasási idő
Folytatódik az átlagosnál enyhébb időjárás, a ma esti órákban az ilyenkor átlagosnál jóval enyhébb időben lesz részünk, északon lesz hűvösebb, ködös idő,…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.