Időjárás: a tárgyak kitettsége

ponyva

Az időjárás az egyik legnépszerűbb beszédtémája az embereknek, és sok szó esik arról, hogy hogyan hatnak a különböző időjárási tényezők az emberi szervezetre, ám arról kevesebbet beszélünk, hogy a kültéri tárgyaink is ki vannak téve a különféle időjárási elemeknek, és az időjárás hatása szembetűnővé válik rajtuk. Ezeket vesszük cikkünkben sorra.

A szél hatása

Az időjárási elemek közül elsőként a szelet vesszük számításba. Mint tudjuk a szél szárító hatással bír, emellett az állandó szélirány is meghatározó hatással rendelkezik (elég, ha csak a fák megdőlt törzseire gondolunk). A kültéri tárgyainkra a szél negatív hatással van, hiszen a faelemeket szárítja, ereje pedig még a legjobban rögzített tárgyakat is elmozdítja, megkezdi. Ugyanakkor nem csak a nagyerejű szél képes megváltoztatni maga körül a tájat, a lassú mozgású, gyengébb szélmozgása éppúgy hat a környezetre, mint erős társa. A szél erejét jelzi, hogy képes a házak tetőzetét megbontani, házakat összedönteni, fákat kicsavarni, áram- és telefonvezetékeket megrongálni.

Hajlamosak vagyunk a szélsőséges időjárási elemek pusztító hatásaira helyezni a hangsúlyt, pedig az átlagosnak tekinthető időjárási körülmények is hatnak tárgyainkra.

A napsugárzás hatásai

A napsugárzás önmagában és a hőmérsékleti hatásánál fogva is befolyásolja tárgyainkat, ezáltal hatással van az emberek mindennapi életére. A túlzottan meleg, kánikulai időjárás egyes tárgyak hőtágulásához vezet, ami által használhatatlanok lesznek adott hőmérsékleti viszonyok között, gondoljunk csak a vasúti vagy villamos sínek hőtágulására és nyáron gyakori locsolására. A nap a színes tárgyakat kifakítja, és a még legjobb UV-védelemmel ellátott festékek is veszítenek eredeti színeikből előbb-utóbb. A nap azonban nemcsak a színekre van hatással, hanem a legtöbb kültéri tárgy anyagát is negatívan befolyásolja: a fát összeszárítja, a műanyagok egyes fajtáit deformálja, a fémeket tágítja.

A hőmérséklet negatív oldala, a hideg sem hagyja épen a tárgyakat, hatásai éppolyan rombolóak lehetnek, mint a túlzott meleg esetében: a hidegben megfagynak a villamos vezetékek, leszakadt felsővezetékek, gázellátás akadozása lehetnek a következményei.

A csapadék

A csapadék, fajtától függően ugyancsak romboló erővel bír a tárgyak tekintetében, hiszen legyen eső, hó, a nedvesség árt a legtöbb kültéri tárgynak, csupán a strapabíró műanyagból készült tárgyak, a PVC-ből készülő molinók, ponyvák bírják a nedvességnek ezt a formáját. A nedvesség a fémeket korrodálja, a fát korhasztja, jelenlétében gombák telepednek meg rajta, melyek gyorsítják a korróziós folyamatokat. A kint hagyott papírtárgyak a legrövidebb idő alatt eláznak (gondoljunk csak az óriásplakátok tartósságára).

Villámlás és extrém helyzetek

A villámlás ugyan nem önálló időjárási elem, mégis érdemes róla szót említeni, hiszen hatalmas károkat tud okozni a kültéri tárgyakban, épületekben. Ugyanígy a jégeső, mely elsősorban a növényekre veszélyes, ám az üvegfelületek, autók szélvédője, műanyagbútorok sincsenek tőle biztonságban.

(A kép forrása: www.dekortar.hu)

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.