Viharos hétkezdet

Már ma reggel is többfelé fordult elő zápor, gyengébb zivatar és ez az elkövetkező két napban így is marad, zivataros lesz a hétkezdet.

Dél felől nagy nedvességtartalmú és labilis légtömegek érik el a Kárpát-medencét, amiben könnyen pattannak ki zivatarok. A délelőtti órákban még elsősorban záporokra és gyengébb zivatarokra van esély, majd a délutáni órákban megnő az esély a hevesebb zivatarok kialakulásának. A jelenlegi modellfutások alapján hevesebb zivatarokra az ország középső felében van a legnagyobb esély, nagyjából a Duna vonala mentén. A hevesebb zivatarokat jégeső (2 cm jégméret) és felhőszakadás (20-30 mm eső) is kísérheti, és zivatarok környezetében megerősödik a szél is. Az ország keleti harmadában, a határ mentén csekély a csapadék valószínűsége.

Bár sokszor lesz erősen felhős az ég, egyelőre meleg lesz, napközben 23-27 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek. A legerősebb zivatarokra a délutáni, kora esti órákban számíthatunk. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország jelentős részére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Kedden tovább folytatódik a záporokkal-zivatarokkal tarkított időjárás, és az eddigieknél rövidebb időszakra süt csak ki a nap. A levegő hőmérséklete továbbra is enyhe marad 22-27 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek. Zivatarokra továbbra is elsősorban az ország nyugati és középső részein számíthatunk, keleten jelenetős csapadék továbbra sem várható. Az OMSZ a keddi napra is az ország kétharmadára citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Szerdától csökken a csapadékhajlam, pénteken majd egy hidegfront hatására csökken a hőmérséklet is. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.