Heves zivatarok érkeznek szélviharral!

viharfront

Narancssárga figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Szolgálat a mai napon várható heves zivatarok miatt, 100 km/órás szél is lehet.

Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád, Heves, Szolnok, Borsod, Szabolcs és Hajdú-Bihar megyékre, mivel péntek délután többfelé kell heves zivatarokra számítani.

Citromsárga figyelmeztetés él az ország többi részén, leszámítva a délnyugati határszél megyéit.

Nyugat felől egy ciklon közelíti meg hazánkat és ennek előoldalán az Adria felől meleg és nedves léghullámok érkeznek. Ezek lesznek felelősek a zivatarok kialakulásáért.

Délelőtt még nem, vagy csak kis eséllyel várható csapadék, majd a delet követően, és a délutáni órákban egyre többfelé pattannak majd ki záporok, és zivatarok. A zivatarok gyorsan mozognak majd délnyugatról északkeleti irányban, amelyeket heves kifutószél kísér. A széllökések, helyenként elérhetik a 80-100 km/órás sebességet is.

A zivatarokat ráadásul nagyobb méretű jégeső és lokálisan felhőszakadás is kísérheti. A leghevesebb zivatarok északkeleten várhatóak, de másutt is kialakulhatnak károkozó zivatarfelhők.

Az Európai Viharjelző Szolgálat az ország egészére narancssárga figyelmeztetést adott ki.

A zivatarok tehát a délutáni órákban érkeznek, de még este, és az éjszaka első felében is előfordulhatnak zivatarok.

Szombaton már kevesebb helyen várható zivatar, nagyobb eséllyel délkeleten és az északkeleti országrészben, azonban eleinte erősen felhős lesz az ég és záporokra többfelé számítani kell, majd nyugat felől csökken a felhőzet. A korábbi délnyugati szél északnyugatira fordul, és erős lökések is várhatóak, de a hőmérséklet nem esik vissza számottevően.

Vasárnap már több órás napsütés várható, szórványosan egy-egy zápor kialakulhat.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.