Tornádót filmezett le a drón!

tornádó drón

Egy 350 méteres tornádót filmezett legy egy drón Kansas államban, amit éppen a közeli város felé közelített.

Drón filmezte tornádó

A becslések szerint a 350 méter átmérőjű tornádó sebessége 265 km/órás volt, és a közeli Hutchinson városka felé tartott, ahol megszólaltak a szirénák is, de szerencsére a tornádó ezúttal elkerülte a települést, így sérülés nem történt.

(Videó: Guardian)

Velencei tornádó

A héten azonban nem ez volt az egyetlen tornádó. Sőt, Európában is lefilmeztek egy hasonló, de sokkal több kárt okozó tornádót. Velence közelében, Dolo városában épületeket döntött romba a forgószél, amely egy halálos áldozatot is követelt.

(Videó: Guardian)

Bár sokan a tornádó jelenségét elsősorban Amerikához kötik, az elmúlt évtizedben Európából is egyre gyakrabban jelentenek tornádókat. A tornádók gyakoribbá válása egyelőre vitatott, vélhetően csak arról van szó, hogy a digitális fényképezőgépek, és okotelefonok, valamint a modern telekommunikációs eszközöknek köszönhetően gyakrabban értesülünk ezekről az eseményekről, mint korábban.

Brit kutatások

Egy a héten pubikált Nagy-Britanniai jelentés szerint 1980 és 2012 között évente átlagosan 34 tornádót figyeltek meg a szigetországban, ami igen magas számnak mondható. A legerősebb tornádó F2-es volt a Fujitsu skálán, ami 157 mérföld/órás sebességgel forgott. Bár már ez is komoly károkat tud okozni, az Egyesült Államokban nem ritkák az F5-ös 300 mérföld/órás sebességet meghaladó tornádók sem. A kutatók példaként hozták a 2005-ös birminghami tornádót, amely 19 sérültet és 40 millió fontos kárt hagyott maga után.

A brit kutatók szerint a tornádókkal leginkább sújtott térség Nyugat-London, amit a Bristol-Birmingham sáv követ. A tornádók 95%-a F0 és F1-es erősségű volt, az erősebb forgószelek elsősorban szupercellás viharokhoz köthetőek.

Amerikai tornádók

tornádó mentés munkagépekkelBár a forgószelek Európában sem ritkák Amerikában óriási pusztítást tudnak végezni.

2011-ben az alabamai Tuscaloosa városát tette a földdel egyenlővé. A tornádó 2011.április 27-én csapott le a kisvárosra, és egyike volt annak a 355 tornádónak, amelyek április 25-28-a között csapott le Amerikára. A meteorológiai feljegyzések óta ez volt a legnagyobb számú tornádókitörés az Egyesült Államok történetében.

A Tuscaloosa-i tornádó 4200 házat semmisített meg, legnagyobb szélessége elérte az egészen elképesztő, 2,4 km-t-es szélességet. A tornádó pusztításának 64 ember esett áldozatul.

A helyreállítás minden esetben óriási összefogást igényel, ahol jellemzően az állami szféra mellett a helyi vállalkozók is szerepet vállalnak munkagépeikkel. Az alábbi fotó azt örökítette meg, amint a különböző munkagépek, daruk, faaprítók (kép forrása: Bestmachinery.hu) útnak indultak kimenteni a várost a tornádó hagyta törmelékhalom alól.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.