Tornádó Burgenlandban!

Tornádó BurgenlandTornádót filmeztek le a Burgenland Szárazvám, Müllendorf településen, Soprontól 20 km-re. A tornádót szombaton 15:25 perckor filmezték le a határtól mintegy 18 km-re. A tornádóról készült első videó megtekinthető itt.

Azóta több videó is felkerült a Youtube-ra: Itt A tornadó mellett, amikor is a tölcsér a talaj és a felhő között található egy un. gustnadót is lefilmeztek, amikor is a tölcsér csak a talaj közelében észlelhető.

A müllendorfi esetről készült beszámolók szerint három házat súlyosan megrongált a tornádó, az egyik bádogtetőt 70-80 méterre repítette el. A vihar elejére jellemző, hogy fákat döntött ki, a leszakíkott palalemezek egy része pedig beleállt a házak homlozatába. Személyi sérülés nem történt. 

A tornádó F0 kategóriájú volt, amely a legkisebb kategória. Jellemzői: F0 (gyenge), szélsebesség: 65-115 km/h – a kémények ledőlnek, a faágak letörnek, a gyenge gyökérzetű fák és a közlekedési táblák kidőlnek. 

Szinte napra pontosan egy évvel korábban szintén Burgenlanban filmezték le a Mögersdorfi  tornádót, alig néhány km-re Szentgotthárdtól. Videó a Mögersdorfi tornádóról. A tornádók nem teljesen ritkák Ausztriában 1873 Június 29-én Bécsben volt tornádó, amely áldozatokat  is követelt. A lgsúlyosabb tornádó 1916 július 10-én BécsÚjhelynél csapott le 32 halálos áldozat és 300-nál több sérülést okozott. A tornádó F3-as kategóriájú volt (F3 (erős), szélsebesség: 251-330 km/h – a házak összeroskadnak, a kőházak egyik-másik fala kidől, a vonatszerelvények felborulnak, minden fa kidől vagy kitörik, a gépjárművek fölemelkednek és métereket mozognak a levegőben). 1998-ban Stájerföldön okozott két F2,F3-as besorolású tornádó mintegy 20 millió eurós kárt.tornádók ausztriában

Tornádó MüllendorfAusztriában a 2000-es esztendőig összesen 92 tornádót jegyeztek fel, legnagyobb részüket 1950-1975 között. A tornádók közül négy érte el az F3-as kategóriát.

A müllendorfi volt a Kárpát medence idei évének második tornádója. Az elsőt a Nyírségi Érpatakon filmezték le. Erről itt olvashat és nézheti meg a tornádóról készült videót.

A legalsó képen az Országos Meteorológiai Szolgálat radarképe látható amüllendorfi tornádó észlelésének időpontjában. Jól látható a heves csapadék, amely együtt járt a tornádót okozó zivatarcellával. 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.