Tornádó a Nyírségi Őrben

Kozma István a tegnapi napon tornádót filmezet le a nyírségi Őr településen. A forgószelet a közel Nyírmadáról is lefilmezte Leskó Péter. Idén ez már a harmadik tornádó, korábban Etyeken és a határon túli Torontáltordán kaptak lencsevégre tornádót

A tegnapi napon az ÉK-i országrészben többfelé voltak heves zivatarok, és jégesők. A borsod megyei Borsodszirákon a felhőszakadás elöntötte a vasúti síneket. Az erős szél pedig több településen háztetőket rongált meg.

Bár egyelőre vita van arról, hogy valóban gyakoribbá váltak-e a tornádók Magyarországon, vagy csak a technikai eszközök fejlődésével kerül egyre több ilyen eset nyilvánosságra, az tény, hogy az éghajlatváltozás fokozza a szélsőséges időjárási események gyakoriságát. A szombati vihar egyébként nem volt különösen erős, vagy heves.

Az elkövetkező napokban csökken a csapadékhajlam, és lassan emelkedik majd a hőmérséklet, de a hétvégén a jelenlegi modellszámítások szerint ismét nő majd a záporok, zivatarok esélyes, és sokfelé lehet majd újra viharokra számítani.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.