Így néznek ki a viharok a világűrből

A villámlás alighanem az egyik legmegragadóbb időjárási jelenség. Most a Nemzetközi Űrállomásról fotózták le a földi viharokat.

villámlás a világűrből
Háromszáz kilométerrel a fejünk felett kering a Nemzetközi Űrállomás, ahonnan az űrhajósok már eddig is gyönyörű képeket készítettek bolygónkról. A Nemzetközi Űrállomás korább parancsnoka Chris Hadfield csodálatos képeket készített Földünkről, amelyek bejárták a világsajtót, és óriási népszerűséget szereztek az űrállomásnak. Hadfield szolgálata lejárt, de mielőtt elhagyta volna az űrállomást átadta ezt a szép feladatot Karen Nybergnek, aki nemrégiben elkezdte ismét fotózni Földünket.

villámlás a világűrből
Az elmúlt napokban számos látványos felvételt közölt a bolygónkon végigsöprő viharokról és villámlásokról. Íme, így néznek ki a zivatarok a világűrből.
villámlás a világűrből
A villámlás nem más, mint nagy energiájú elektromos kisülés. Létrejöhet felhő-felhő villám és felhő-talaj villám is, ezeket nevezzük lecsapó villámoknak. Igen ritka jelenség a gömbvillám. A villámok hőmérséklete mintegy 30.000 C fok.
villámlás a világűrből
Korábban a NASA egy videófelvételt is publikált, amelyen a kivilágított városok mellett a villámlások is jól láthatóak az űrből. Egy-egy villámlás fénye soszor a nagyvárosok fényességét is meghaladja.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.