Így néznek ki a viharok a világűrből

A villámlás alighanem az egyik legmegragadóbb időjárási jelenség. Most a Nemzetközi Űrállomásról fotózták le a földi viharokat.

villámlás a világűrből
Háromszáz kilométerrel a fejünk felett kering a Nemzetközi Űrállomás, ahonnan az űrhajósok már eddig is gyönyörű képeket készítettek bolygónkról. A Nemzetközi Űrállomás korább parancsnoka Chris Hadfield csodálatos képeket készített Földünkről, amelyek bejárták a világsajtót, és óriási népszerűséget szereztek az űrállomásnak. Hadfield szolgálata lejárt, de mielőtt elhagyta volna az űrállomást átadta ezt a szép feladatot Karen Nybergnek, aki nemrégiben elkezdte ismét fotózni Földünket.

villámlás a világűrből
Az elmúlt napokban számos látványos felvételt közölt a bolygónkon végigsöprő viharokról és villámlásokról. Íme, így néznek ki a zivatarok a világűrből.
villámlás a világűrből
A villámlás nem más, mint nagy energiájú elektromos kisülés. Létrejöhet felhő-felhő villám és felhő-talaj villám is, ezeket nevezzük lecsapó villámoknak. Igen ritka jelenség a gömbvillám. A villámok hőmérséklete mintegy 30.000 C fok.
villámlás a világűrből
Korábban a NASA egy videófelvételt is publikált, amelyen a kivilágított városok mellett a villámlások is jól láthatóak az űrből. Egy-egy villámlás fénye soszor a nagyvárosok fényességét is meghaladja.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.