Ismét kemény hurrikánszezon vár Amerikára

hurrikán térképKilenc hurrikánt, közülük öt különösen nagy erejűt jósolnak a Colorado Állami Egyetem kutatói, akik az átlagosnál erősebb hurrikán-szezont várnak az Atlanti-óceánra. Az egyetem szerdán kiadott közlemény 16 trópusi ciklont vár az idei évre, amely 175%-kal az átlag felett van.

 Az előrejelzés szerint öt különösen nagy erejű hurrikán is várható, amelyek elérik a hurrikán-skálán a hármas fokozatot és a szélsebesség a 178 km/órát. Hasonló erősségű volt a Katrina hurrikán, amely 2005-ben New-Orleansra csapott le.

Az Esőtánc.hu összesítése szerint az elmúlt tizenegy évből kilenc esetben nagy hurrikán nem érte el az Egyesült Államok szárazföldjét. William M. Gray a kutatás vezetője arra figyelmeztet, hogy ennek a kedvező tendenciának a folytatására nem lehet számítani. Az egyetem előrejelzése szerint 72% az esélye annak, hogy egy hármas fokozatú hurrikán eléri 2011-ben az Egyesült Államok szárazföldi területeit, hosszú távon ennek esély csak 52%.

A Coloradói Egyetem kutatása szerint 47%-a az esélye annak, hogy a hurrikánok a Mexikói-öbölnél érnek partot, ahol a nagy olaj és gázkitermelő létesítmények találhatóak, amely ellátási zavarokat okozhat, és növelheti az olaj árát is.

Az egyetem előrejelzéséhez hasonlóan szintén az átlagosnál erősebb hurrikánszezont vár a londoni University College is.

Az előrejelzők szerint az Atlanti-óceán magas hőmérsékletének és a Csendes-óceán átlagos hőmérsékletének kombinációja okozza az átlagosnál erősebb szezont. Az El Nino megjelenésével az Atlanti-óceán hurrikán-szezonja némileg gyengülhet, de még így is vélhetően az átlagosnál erősebb szezonra kell felkészülni, mondták el a kutatás vezetői.

2010 az egyik legaktívabb hurrikánszezon volt. 19 trópusi ciklont jegyeztek fel, amelyekből 12 elérte a hurrikán fokozatot, és öt a hármas kategóriát. Ez az elmúlt száz év második legerősebb hurrikán-szezonja volt. Különös szerencse, hogy az Államok szárazföldjét egyetlen hurrikán sem érte el. Erre azonban igen kicsi volt az esély, mindössze 3%, így aligha lehet arra számítani, hogy ez a jövőben is így folytatódik.

Egy átlagos hurrikán szezonban 11 trópusi ciklon keletkezik az Atlanti-óceánon, amelyből hat lesz hurrikán.

A trópusi ciklonok nevei hatévente ismétlődnek. Amennyiben egy hurrikán különösen pusztító, úgy az kiveszik a listából és új nevekkel helyettesítik. Így a 2011-es évben a Katrina nevét a Katia váltotta fel.

2011 trópusi ciklonjainak nevei:
Arlene
Bret
Cindy
Don
Emily
Franklin
Gert
Harvey
Irene
Jose
Katia
Lee
Maria
Nate
Ophelia
Philippe
Rina
Sean
Tammy
Vince
Whitney

Kutatók sajtóközleményei, honlapjai:

Colorado Egyetem 

London University College 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.