Hőség, keleten extrém heves zivatarok és szélvihar – ez vár ránk pénteken

Extrém heves zivatarok

Extrém heves zivatarok is kialakulhatnak ma a keleti országrészben, de lesz kánikula, sárga eső, és szélvihar is.

A mai nap hihetetlenül mozgalmasnak ígérkezik időjárási szempontból, sajnos kockázatos időjárási események is előfordulhatnak.

Hőséggel indul

Délelőtt szinte mindenhol napsütéssel indul a nap, de sok helyen erősen szűrt lesz a napsütés, ugyanis Afrika felől áramlik felénk a meleg levegő és ennek hatására igen sok por lesz a levegőben. A hőmérséklet gyorsan emelkedik majd, országszerte 28-33 C fok várható, de a Tiszántúlon helyenként 35 C fok is lehet, míg északnyugaton ennél pár fokkal hűvösebb lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács, Szolnok, Hajdú megyékre citromsárga, míg Békés, és Csongrád megyékre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt. Azaz a középhőmérséklet meghaladhatja a 27 C fokot is.

Heves zivatarok, jégeső, orkán erejű szél?

A délutáni órákban aztán egyre jobban megnövekszik a gomolyfelhőzet, és már a déli óráktól kezdve kialakulhatnak zivatarok. Zivatarok kialakulására elsősorban a Dunától keletre és Baranya megyében van esély. Ugyanakkor a mostani számítások szerint nem kell igazán sokfelé zivatarokra számítani.

A fő kockázati tényező a heves zivatarok kialakulása, amelyek inkább a délkeleti országrészben pattanhatnak ki. A mostani modellfutások szerint van rá esély, hogy a zivatarokat extrém erős kísérőjelenségek kísérjék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiemeli a viharos szél (85-110 km/óra, vagy ezt meghaladó széllökések) valamint a nagy méretű jég 2-5 cm lehetőségét.

Az Európai Viharjelző Szolgálat a legmagasabb (lila színű) figyelmeztetést adta ki a tiszántúli területekre.  Ők is a nagy méretű jég, és a zivatarokat kísérő szélviharokat emelik ki. Az elemzésben kiemelik, hogy tornádó kialakulására is van esély.

Hangsúlyozzuk, hogy nem biztos, hogy a fenti heves jelenségek biztosan kialakulnak, de az időjárási feltételek  alapján ezek kialakulására esély van. A heves zivatarok nem nagy területen inkább csak lokálisan alakulhatnak ki.

A légkörben lévő nagy szaharai eredetű homok miatt van rá esély, hogy sárgás eső hulljon.

Szél

A zivataroktól eltekintve máshol is erős széllökésekre kell számítani, az északi országrészben nagy területen viharos széllökések is kialakulhatnak. 60-70 km/órás széllökések. Az esti órákban már mérséklődhet a szél, és a délies szél a délutáni-esti óráktól északnyugati irányba áll át, és mérséklődik a meleg is.

Szombaton már mérséklődik a meleg 23-28 C fokra számíthatunk. Nyugaton sok napsütés várható, de keleten több lesz a felhő és ott záporok-zivatarok is kialakulhatnak.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.