Újra támad a szmog

Országszerte ismét a határértékek fölé emelkedett a szálló por koncentrációja, több városban a levegő szennyezettsége meghaladja a tájékoztatási, sőt a riasztási küszöbértéket is. A legrosszabb a helyzet Debrecenben és a Sajó-völgyben. Újra szmogriadót kell majd elrendelni több városban is. Kövesse szmogtérképünkön.

A Sajó-völgy valamennyi mérőállomása több napja az egészségügyi határérték feletti légszennyezettséget mér, de a tegnapi nap, már csak néhány mikrogrammal maradt el a levegő szennyezettsége a szmogriadó riasztási küszöbértékétől. Hasonló a helyzet Nyíregyházán is, de a legkedvezőtlenebb helyzetben most Debrecen van, ahol két mérőállomáson is 115 ug/m3, azaz a riasztási érték feletti koncentrációkat mértek.

De nem csak az északkeleti országrészben rossz a levegő minősége, Szegeden (78ug/m3), Pécsett (10ug/m3) és Győrben (97 ug/m3) is a szmogriadó tájékoztatási szintje feletti értékeket mértek, de a többi városban is szinte kivétel nélkül az egészségügyi határérték felett alakul a levegő szennyezettsége.

Budapesten is rossz a levegő minősége, itt az egyes mérőállomásokon az egészségügyi és tájékoztatási küszöbérték feletti értékeket regisztráltak.

A szmoghelyzet óránként frissítve folyamatosan nyomon követhető a legszennyezes.hu oldalon – http://legszennyezes.hu vagy az esotanc.hu oldalon http://www.esotanc.hu/szmog.html

A levegő szennyezettsége különösen az esti-éjszakai órákban igen magas. Debrecenben ezekben az órákban nem ritka a 200-250 ug/m3 meghaladó koncentráció sem.

Az elkövetkező napokban némileg javulhat a levegő minősége, ahol beborul az ég, ám számottevő javulásra nem lehet számítani. A derült területeken továbbra is igen magas a marad a levegő szennyezettsége. Ennek oka az inverzió, azazhogy a talajközelben igen alacsony hőmérsékletek alakulnak ki, míg a magasban melegebb a levegő, így megakadályozza a szennyezőanyagok hígulását.

Javaslat

Javasoljuk, hogy a légszennyezettségre érzékenyebb csoportok, így az idősek, a gyermekek, a várandós anyukák, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, valamint a légzőszervi problémákkal küszködők, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb csomópontokat, és rövidítsék meg a kint tartózkodást különösen a késő délután-esti órákban.

 Egészségügyi hatás

A szálló por koncentráció rövid távú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szálló por koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is.

Szmogriadóról

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.

 

Bővebb információ:

Szuhi Attila, geográfus

Tel.:30/563-7749

skype: szuhi.attila

szuhia@valaszuton.hu

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.