Köd és szmogveszély!

szmogveszély

Ideálisak a feltételek a köd kialakulásának, és ezzel együtt a szmogveszély is növekszik. Napról-napra egyre többfelé lesz egyre tartósabb a köd.

Ködveszély!

A reggelente képződő köd egyre nehezebben oszlik majd fel, ma még inkább csak keleten marad meg tartósan a köd, de holnaptól kezdve egyre többfelé marad meg tartósan a reggel képződött köd. A szerencsésebb országrész az északi és a nyugati lesz. Itt nagyobb eséllyel oszlik fel a köd, és süt ki tartósan a nap.

A hétvégén már szinte országszerte borús, párás, ködös időre van kilátás. A köd sokfelé felszáll és alacsony rétegfelhőt képez, ami elzárja a napfény útját, így ezeken a területeken is szürke, borús lesz az időjárás. Foltokban azonban felszakadozhat a köd , és ott tartós napsütésre számíthatunk.

Az időjárás nagyon mozaikos lesz, akár egy-egy városon belül is lehetnek tartósan ködöd, de napos részek is. A hőmérséklet is változatos lesz. a párás ködös területeken 10 C fok alatt marad a hőmérséklet, 6-8 C foknál többre nem számíthatunk, míg a napos területeken, akár 13 C fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

Reggelente -3 +3 C fok körül alakulnak a minimumhőmérsékletek. Az OMSZ már több megyére figyelmeztetést adott ki a köd miatt:

Szmogveszély!

Sajnos ez az időjárási helyzet nem csak a ködképződésnek, de a légszennyező anyagok felhalmozódásának is kedvez.
A magasban egyre melegebb levegő tölti ki a Kárpát-medencét, de a derült időjárásnak köszönhetően a talajközelben reggelre gyorsan lehűl a levegő. Ez pedig azt eredményezi, hogy talajközelben hideg, a magasban, pedig meleg lesz a levegő. Ez pedig meggátolja a levegő felszállását, és a szennyezőanyagok elszállítódását is.

Míg a magasban 1500 méteren akár +15 C fok is lehet, talajközelben -3 C fok is hűlhet a levegő. Normális esetben viszont a levegő hőmérséklete felfelé csökken (ezért van hidegebb a hegyekben).

Képletesen szólva olyan ez, mintha egy fedőt raknának a Kárpát-medencére, miközben mi folyamatosan bocsátjuk ki a szennyezőanyagokat. A légszennyezőanyagok közül a szálló por jelenti a legnagyobb kockázatot. Koncentrációja, reggel és a kora esti órákban lehet a legmagasabb, ilyenkor ideálisak a körülmények a felhalmozódásának, mert a légkörben felfelé nem tud hígulni a szennyezőanyag.

Napközben, ahol kisüt a nap, és melegszik a felszín, megindul a felszálló légáramlat, és csökken a szennyezőanyagok mennyisége is. Ilyenkor érdemes a sétát, vagy akár a szellőztetést is időzíteni.

Ma reggel a legszennyezettebb városok, Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, szeged, és a Sajó-völgye voltak. Az elkövetkező napokban a levegő minősége tovább romolhat, ahogy a napsütéses területek nagysága zsugorodik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.