Egészséges táplálkozás: gyermekkorban különösen fontos!

Egészséges ételt a gyermekeknek

Az egészséges táplálkozás fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, hiszen a rendszeresen asztalra kerülő alapanyagok és a testmozgásra való odafigyelés alapvetően határozzák meg közérzetünket és egészségi állapotunkat.

Nincs ez másként akkor sem, ha gyermekekről van szó, sőt, talán fiatal korban még fontosabb, hogy szülőként jó példát mutatva átadjuk gyermekeinknek azokat a normákat, amelyek elsajátításával egészségesebb felnőtt válhat majd belőlük.

Sajnos tény, hogy hazánkban a gyermekek körülbelül 15 %-a elhízott, és akik még nem küzdenek ezzel a problémával, azok is jó eséllyel rendelkeznek majd néhány év múlva felesleges kilókkal. Az okok nem másban keresendőek, mint a nem megfelelő étkezési szokásokban, és a mozgásszegény életmódban.. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Nestlé közös kutatásából kiderült, hogy a hazai családoknál sajnos túl gyakran kerülnek olyan ételek a tányérra, amelyek nem tartalmaznak elegendő értékes vitamint, ásványi anyagot, és a rostszegény táplálkozás is jellemző a magyarokra, gyakorlatilag korosztálytól függetlenül.

Egészségre nevelés gyermekkorban

A gyermekkor kiemelt jelentőséggel bír az egészséges táplálkozás szempontjából, ugyanis a kicsik ekkor sajátítják el azokat az ismereteket és szokásokat, amelyeket talán egész életükben követni fognak majd. Nagyon fontos, hogy szülőként jó példát mutassunk, hiszen a kiegyensúlyozott étkezés nem csak az elhízás megelőzése, de az egészség megőrzésének szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bír. Az igyteljesazelet.hu által megkérdezett szakemberek is azon a véleményen vannak, hogy az egészséges táplálkozás alapvetően meghatározza a későbbiekben az ételekhez és az egészségmegőrzéshez fűződő viszonyt.

Energia egész napra

A rohanó mindennapokban sokszor nehezen szánunk időt az étkezésekre, és gyakran elmaradnak a közös családi reggelik is. Ez utóbbi pedig fontos szerepet játszik abban, hogy a gyerekek megtanulják, milyen alapanyagokat érdemes fogyasztani. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonák hasznos, ha minden reggeli alkalmával a tányérra kerülnek, hiszen ezek ellátják a szervezetet a nap indításához szükséges energiával. Ha a reggeli elmarad az az energikusságra és a közérzetre is rányomja bélyegét.

Nem csak a genetika a felelős!

Az elhízás és a különféle betegségek kapcsán sokan azon az állásponton vannak, hogy ezek a problémák javarészt genetikai okokban gyökereznek. Miként azonban a Magyar Gyermekgasztroenterológiai Társaság szakemberei is rámutattak, a felelősek elsősorban a környezeti hatások és az egészségtelen étkezés. Rendkívül fontos tehát, hogy már gyermekkorukban odafigyeljünk arra, mit fogyaszt gyermekünk. Az általános egészségi állapot szempontjából kiemelt jelentőséggel bír életünk első 1000 napja, egészen a fogantatástól kezdve. Nem csak a kis pocaklakó érkezése után ajánlott tehát az elfogyasztott élelmiszerek és alapanyagok minőségére ügyelni, hanem már a várandósság hónapjai alatt is célszerű az egészséges táplálkozás alapelveit követni.

Előzzük meg a krónikus betegségeket!

Dietetikusok és szakorvosok is azon a véleményen vannak, hogy a felnőttkori cukorbetegség, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, továbbá a magában számos egészségügyi kockázatot rejtő elhízás is megelőzhetőek, ha már gyermekkorban odafigyelünk arra, hogy igyon a kicsi elegendő vizet, mozogjon rendszeresen, és az étkezések alkalmával értékes mikrotápanyagokat tartalmazó alapanyagokat fogyasszon. Az egészséges táplálkozás kapcsán ne feledkezzünk meg a tápláló reggeli biztosításáról gyermekünk számára, és ajánlott a tízórais dobozba is gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült szendvicset tenni.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.