Vége a pollenszezonnak, nem okoz már gondot a virágpor

Az ÁNTSZ hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy véget ért a 2013-as pollenszezon, fellélegezhetnek a virágporra allergiás milliók.

Vége a pollenszezonnak, nincs több allergén virágpor

Bár nyilván egy pollenszezonnak nem egy hivatalos bejelentés vet véget, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a pollencsapdákban a mért virágpollenek koncentrációja már mindenütt az alacsony szintre csökkent.
Bár a legtöbben a virágporra allergiás, vannak néhányan, akik a kültéri gombákra allergiások, ők még tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket, mert ezek koncentrációja még továbbra is magas.

A legtöbb problémát okozó parlagfű virágjának pollenje már országszerte alacsony, az utolsó pollenjelentést október elején állította össze az ÁNTSZ, de még október közepén is jelezték a koncentráció időszakos megugrását.

Egyre több az allergiás

Az allergiások száma az elmúlt évtizedekben riasztóan megnőtt. A statisztikák szerint a magyar lakosság negyed allergiás valamilyen virág pollenjére (vagy más allergén anyagra), ha a tendencia folytatódik akkor, tíz éven belül a teljes népesség fele allergiás lehet.
virág és allergia
Természetesen nem csak a virágok pollenjére vagyunk allergiásak. Egyre nagyobb arányban jelenik meg az ételallergia (pl. földimogyoró), az állatszőr allergia, de allergiásak lehetünk rovarokra, gombaspórára, vagy gyógyszerre is.

Az allergiát először 1921-ben írták le német tudósok, ma pedig már a fejlett világ negyed szenved tőle, tehát nem elhamarkodott kijelentés, ha azt mondjuk, civilizációs betegségről van szó.

Hazánkban a legtöbb ember a parlagfű virágjának pollenjétől szenved, hazánk egyébként parlagfű nagyhatalom, Európában itt a legjelentősebb az növény és így virágpollenjének elterjedtsége is. A minisztériumi adatok szerint nagyjából 700 ezer hektár minősül még mindig erősen fertőzöttnek.

A virág-allergia pontos oka máig nem ismert pontosan. Egy elmélet szerint a gyerekkori túlzott higiénia jelent a fő gondot. A túl steril környezetben a gyermekek nem találkoznak az allergén növényekkel, és így nem alakul ki ellenállóképesség. A másik elmélet a környezetszennyezést okozza. A túlzott vegyszerhasználat, a légszennyezettség együttesen okozza a túlzott immunreakciót, az egyébként ártalmatlan virágporra.

Óvatosan a virágrendeléssel, takarítsunk rendszeresen!

Érdemes tehát gyerekeinket kiengedni a szabadba, és engedni, hogy összekoszolják magukat, sőt az sem feltétlenül gond, ha megkóstolják a földet. Felnőttkorban már keveset tehetünk az allergia leküzdésére. Érdemes otthonunkat tisztán tartani és kerülni az allergének bejutását otthonunkba. Ha férjük virágrendeléssel kedveskedik nekünk, legyen arra is figyelmes, hogy olyan legyen a csokor, ami nem tartalmaz allergén növényt(pl:rózsa).

Érdemes hetente porszívózni, egyes speciális porszívók a polleneket is képesek porzsákjukban tartani. Törölgessük le a bútorokat, üllőgarnitúrát egy enyhén nedves ronggyal. És lehetőleg a hajnali órákban szellőztessünk, amikor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció.

Érdemes arra is figyelni, hogy nyári zivatarok érkezése előtt, sokszor ugrásszerűen megnő a pollenkoncentráció, a megerősödő szél miatt. Ez az érzékenyeknél még asztmarohamot is okozhat, ilyenkor zárjuk be az ajtókat, ablakokat, hogy minél kevesebb pollen jusson otthonunkba.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.

Ezelőtt nem is gondoltuk volna, hogy a közösségi oldalak ennyire elterjedtek lesznek. Kezdetben a közösségi […]

TELJES CIKK | november 27.