Vége a pollenszezonnak, nem okoz már gondot a virágpor

Az ÁNTSZ hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy véget ért a 2013-as pollenszezon, fellélegezhetnek a virágporra allergiás milliók.

Vége a pollenszezonnak, nincs több allergén virágpor

Bár nyilván egy pollenszezonnak nem egy hivatalos bejelentés vet véget, az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatának adatai szerint a pollencsapdákban a mért virágpollenek koncentrációja már mindenütt az alacsony szintre csökkent.
Bár a legtöbben a virágporra allergiás, vannak néhányan, akik a kültéri gombákra allergiások, ők még tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket, mert ezek koncentrációja még továbbra is magas.

A legtöbb problémát okozó parlagfű virágjának pollenje már országszerte alacsony, az utolsó pollenjelentést október elején állította össze az ÁNTSZ, de még október közepén is jelezték a koncentráció időszakos megugrását.

Egyre több az allergiás

Az allergiások száma az elmúlt évtizedekben riasztóan megnőtt. A statisztikák szerint a magyar lakosság negyed allergiás valamilyen virág pollenjére (vagy más allergén anyagra), ha a tendencia folytatódik akkor, tíz éven belül a teljes népesség fele allergiás lehet.
virág és allergia
Természetesen nem csak a virágok pollenjére vagyunk allergiásak. Egyre nagyobb arányban jelenik meg az ételallergia (pl. földimogyoró), az állatszőr allergia, de allergiásak lehetünk rovarokra, gombaspórára, vagy gyógyszerre is.

Az allergiát először 1921-ben írták le német tudósok, ma pedig már a fejlett világ negyed szenved tőle, tehát nem elhamarkodott kijelentés, ha azt mondjuk, civilizációs betegségről van szó.

Hazánkban a legtöbb ember a parlagfű virágjának pollenjétől szenved, hazánk egyébként parlagfű nagyhatalom, Európában itt a legjelentősebb az növény és így virágpollenjének elterjedtsége is. A minisztériumi adatok szerint nagyjából 700 ezer hektár minősül még mindig erősen fertőzöttnek.

A virág-allergia pontos oka máig nem ismert pontosan. Egy elmélet szerint a gyerekkori túlzott higiénia jelent a fő gondot. A túl steril környezetben a gyermekek nem találkoznak az allergén növényekkel, és így nem alakul ki ellenállóképesség. A másik elmélet a környezetszennyezést okozza. A túlzott vegyszerhasználat, a légszennyezettség együttesen okozza a túlzott immunreakciót, az egyébként ártalmatlan virágporra.

Óvatosan a virágrendeléssel, takarítsunk rendszeresen!

Érdemes tehát gyerekeinket kiengedni a szabadba, és engedni, hogy összekoszolják magukat, sőt az sem feltétlenül gond, ha megkóstolják a földet. Felnőttkorban már keveset tehetünk az allergia leküzdésére. Érdemes otthonunkat tisztán tartani és kerülni az allergének bejutását otthonunkba. Ha férjük virágrendeléssel kedveskedik nekünk, legyen arra is figyelmes, hogy olyan legyen a csokor, ami nem tartalmaz allergén növényt(pl:rózsa).

Érdemes hetente porszívózni, egyes speciális porszívók a polleneket is képesek porzsákjukban tartani. Törölgessük le a bútorokat, üllőgarnitúrát egy enyhén nedves ronggyal. És lehetőleg a hajnali órákban szellőztessünk, amikor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció.

Érdemes arra is figyelni, hogy nyári zivatarok érkezése előtt, sokszor ugrásszerűen megnő a pollenkoncentráció, a megerősödő szél miatt. Ez az érzékenyeknél még asztmarohamot is okozhat, ilyenkor zárjuk be az ajtókat, ablakokat, hogy minél kevesebb pollen jusson otthonunkba.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.