Őszi színekbe öltözik a kertünk

Kert ősszel

Az ősz beköszöntésével és az idő előre haladtával a mérséklet klímaöv területén, így hazánkban is elindul az őszi lombszíneződés. Ennek a szemet gyönyörködtető eseménysorozatnak a növényeknél élettani haszna is van: az év során felgyülemlő, a növények számára mérgező anyagoktól is ilyenkor szabadul meg a növény.

 Nem csak a lombhullató növényeknél, hanem a fenyőféléknél is megfigyelhető ilyenkor, hogy kisebb ágdarabok az egész növény felszínéről megsárgulnak és lehullanak. Ez is a lombhullás egy formája, ami természetes folyamat. A betegségektől ez a növény felületén egyenletesen elhelyezkedő sárgulás és majd hullás különbözteti meg az öntisztulási folyamatot.

 Ősszel a növények felkészülnek a télre, és nyugalomba vonulnak. Nem így van ez a madarak esetében, akiknek ébren kell átvészelniük ezt a hidegebb, és táplálékban szegényebb időszakot. A madáretetők kihelyezésével és rendszeres feltöltésével sok hasznos barátunknak segíthetünk túlélni a telet. Az etetésnél lényeg a rendszeresség, ha kihagyunk jó pár napot, az odaszokott madarak akár éhen is halhatnak a táplálék hiányában. Az etetők kihelyezésénél fontos szempont, hogy a macskák ne tudják elérni azt.

őszi kert

 Kerti munkálatok

 Sokan „teszik rendbe” a kertet ősszel úgy, hogy visszavágják az elnyílt, esetleg elszáradt részeket a növényekről. Bár rendezetté válik az ember szemével ilyenkor a növényzet, ezzel nem biztos, hogy jót teszünk minden kertlakónknak. A díszfüvek és évelők nagy részének szükségük van az elpusztult részeikre ahhoz, hogy a téli hidegtől szigeteljék magukat és a téli felesleges csapadékot elvezessék az áttelelő részeikről.

 Ha mindenképp már ősszel rendezni akarjuk a kertünket, célszerű a növényeket a föld felett felükre, harmadukra visszavágni, így marad elég anyag saját védelmükre. Igaz ez a rózsákra is. Tavasszal a kihajtás előtt kellő mértékben visszavághatók ezután a növényeink.

 A növények és állatok mellett a kerti bútorokról is gondoskodni kell. Amennyiben lehetőségünk van, úgy száraz helyiségbe vigyük be ezeket megtisztítva, és majd tavasszal célszerű pl. a fából készült bútorok megfelelő vegyi kezelése.

 Mivel a természet sosem pihen, ezért például a gyomok között is léteznek olyanok, melyek télen is képesek növekedni. Éppen ezért fagyok előtt egy utolsó gyomtalanítás is esedékes lehet. A télen is terjeszkedő gyomok közül legismertebb a tyúkhúr, ami kicsit enyhébb körülmények között már virágozni is kezd. Így tavaszra akár már magot is érlelhet és elhullajthatja, mire a megkésett kertész eltávolítja az ágyásból.

 További hasznos tanácsokat a kertelunk.hu oldalon találunk.

levelek az avaron

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.