Megnyílt a föld és autókat nyelt el

Beomlott a föld

Tegnap este, az amerikai Mississippi állam Meridian nevű városában megnyílt a föld és több mint egy tucat autót nyelt el.

A jelenség oka egyelőre nem teljesen tisztázott, de vélhetően a csapadékos időjárás is hozzájárulhatott.

A föld egy étterem mellett nyílt meg, mintegy 200 méter hosszúságban és 20 méter szélességben. A szemtanúk beszámolója szerint, akik az étteremben tartózkodtak, több hatalmas robajt hallottak, majd elment az áram az étteremben, mire kinéztek, a föld már elnyelt mintegy 15 autót.

Az érintett terület alatt egy csatornarendszer volt, vélhetően ez okozta a föld beomlását. Az elmúlt két hétben közel 50 mm csapadék hullott a térségben, az elmúlt két napban is közel 10 mm, így szakértők szerint ez is okozhatta a terület beomlását.
A területről Jason Hartwig drónos felvételt is készített, ami az alábbi videón látható.

Amerikában nem ez az első eset, amikor megnyílt a föld. Két évvel ezelőtt Florida államban, nyílt meg a Föld, és a közel 6 méter széles és 10 méter mély árokba egy férfi halálát is okozta.

Bár különleges eseménynek tűnik, valójában nem rendkívüli, és természetes folyamatok állnak az ilyen jelenségek mögött. Leggyakrabban akkor nyílik meg a föld, ha a talajvíz fokozatosan kimossa a laza üledékes kőzet, így egy üreg keletkezik a föld alatt, ami elveszítve stabilitását egyik pillanatról a másikra beomolhat.

Az ilyen jelenségek leggyakrabban üledékes kőzetben fordulnak elő, de karsztos kőzetben is keletkezhetnek hasonló mélyedések, mivel a széndioxidban gazdag talajvíz, vagy rétegvíz oldja a mészkövet.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.