Beltéri légszennyezettség: létező probléma, amelyet nem árt komolyan venni!

napsütés a hétvégén

Sokan elbagatellizálják ezt a problémát, és nem is sejtik, hogy milyen súlyos tüneteket okozhat egy rosszul szellőző helyiség, különösen akkor, ha huzamosabb ideig tartózkodunk ilyen helyen. Gondoljunk csak a nyári buszos és vonatos utakra, amikor egyre-másra azt vesszük észre, hogy gyakorlatilag nincs a térben levegő – ilyenkor hajlamosak vagyunk szédülni, fellép a légszomj és súlyosabb esetben akár az ájulásig is juthatunk.

A WHO felmérése szerint évente több mint 4 millió ember hal bele abba, hogy rendszeresen, huzamosabb időt tölt szennyezett levegőjű térben – az ebből kialakuló egészségügyi problémák pedig a legrosszabbhoz vezetnek. Elég meghökkentő adat, igaz? Ennek okai lehetnek a rosszul szellőző lakások, a nem rendeltetésszerűen működő vagy működtetett fűtés, festékek, lakkok kipárolgása illetve az olyan mérgező vegyszerek beltéren történő használata, amik ártalmasak lehetnek a nyálkahártyára. Gondot jelenthet a takarítás hiány, vagy nem megfelelő módja. A porzsák rendszeres ürítése, vagy a feltörlés is sokat segíthet a beltéri légszennyezettségen.

A káros mellékhatások skálája igen széles: az egyre bőr-, szem- és orrirritációtól egészen az ájulásig, akár halálos kimenetelig tart, így nagyon fontos, hogy minden alkalommal jól szellőző helyen használjuk a mérgező kemikáliákat, illetve rendszeresen szellőztessünk bármely egyéb esetben is, akár naponta többször! A beltéri légszennyezettség jellegzetes tünetei lehetnek a fejfájás, a szédülés, a bőr-, szem- és orrirritáció, a kaparó torok, a gyengeség, az ájulásközeli állapot, és magától értetődően a légszomj is. Amint friss levegőhöz jutunk, ezek szinte azonnal megszűnnek – ha viszont továbbra is fennáll az állapot, kérjünk mielőbb orvosi ellátást!

A beltéri légszennyezésre néhányan sokkal érzékenyebbek az átlagnál: ilyenek a kismamák, a kisgyermekek, az allergiások, a légzőszervrendszeri vagy kardiovaszkuláris betegséggel és/vagy rendellenességgel küzdők és az idősek – rájuk különösen legyünk tekintettel, hisz’ még egy ártalmatlannak tűnő hajfestés is jelenthet komoly problémát a számukra!

További aggodalomra adhat okot, hogy manapság közel 1000 olyan káros anyag vesz minket körbe nap, mint nap, ami bizony potenciális veszélyforrás lehet, és nem is tudunk róla. Persze ez még nem ok arra, hogy hipochonderré vagy bármilyen fóbiássá váljunk – inkább törekedjünk arra, hogy a hétköznapok során minél kevesebb mesterséges tisztítószert használjunk és élelmiszert vegyünk magunkhoz, kiránduljunk sokat a hegyekben, és rendszeresen szellőztessünk! Már ezekkel is rengeteget teszünk a testünkért és az egészségünkért.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.