Idén nem várható akkora kánikula Horvátországban, mint tavaly

Horvátország időjárása

Sokan érdeklődnek a horvátországi időjárással kapcsolatban oldalunkon. Nos, jelenleg az előrejelzések 15 napra látnak előre. Igyekeztünk augusztus elejéig összefoglalni a várható időjárást.

Tavaly július végén egy hőhullám támadt – Magyarország mellett – Horvátországra is. 2013. július 29-én kezdett el tetőzni a kánikula és mintegy másfél héten keresztül tartott. A nappali maximum hőmérséklet 40 fokig kúszott fel és sok helyen még este sem ment 25 fok alá a hőmérő higanyszála. Sok helyen a kánikulát, erdőtüzek kísérték.

A horvatorszaginfo.hu értesülései szerint, idén eddig nem volt példa hasonló hőhullámra és nem is kell hasonlóra számítani a következő időszakban.
Horvátországban jelenleg is pár fokkal hűvösebb van a szokásosnál. Az átlagos nappali maximum hőmérséklet 30-32 fok körül alakul, melyet kellemes tengeri szellő kísér. A napsütést néha megzavarhatja egy-egy záporeső, illetve zivatar, mely egy kicsit felfrissíti a levegőt.

A modellszámítások szerint hétfőig marad a kellemes, nyárias időjárás, elszórt záporokkal és zivatarokkal a délutáni órákban, hasonlóan a hazai időjáráshoz.

Majd hétfőn kissé csapadékosabbra fordul az idő, akárcsak idehaza. Némileg visszaesik a hőmérséklet is, de nem lesz hideg, a nappali minimumhőmérséklet 25 C fok körül alakul majd. A hétfőn és kedden várható zivatarok után aztán ismét visszatér a hamisítatlan mediterrán nyár Horvátországba is.

Derült, csapadékmentes időjárás várható, kevéssel 30 C fok alatti csúcsértékekkel, ami ideális a nyaralóknak és a tengerparton fürdőzőknek is. A mostani modellszámítások szerint ez a nyárias időjárás egészen augusztus elejéig kitarthat. A hőmérséklet kevéssel az átlag felett alakul majd, tehát 30 C fok körüli csúcsértékekkel számolhatunk.

Az augusztusi időjárásra vonatkozóan sajnos már nem lehet hasonlóan megbízható információkat adni, ugyanis a modellek csupán 15 napra látnak előre.

Akik viszont az elkövetkező időszakban Horvátországba készülnek, kellemes nyaralóidőben lesz részük.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.

Már nincs messze az enyhülés, de a tél még nem adja meg magát, újabb havazás […]

TELJES CIKK | március 1.