Lesz-e még nyár?

A nagy hőség után, amikor melegrekordok dőltek, az előrejelzéseknek megfelelően hűvösre, csapadékosra fordult időjárásunk. Most mindenki azt kérdezi visszatér-e még a meleg, nyári idő? Erre próbálunk meg választ adni.

Először egy kis visszatekintő. A szárazság és hőség után egy hosszú csapadékos, majd hűvös periódust éltünk át. Az országban sok helyen esett jelentős mennyiségű csapadék, különösen a Közép-Dunántúlon és az Észak-Magyarországi részeken esett nagy mennyiségű csapadék, helyenként 80-100 mm felett, de az ország többi részén is számottevő csapadék hullott. Sokan jelezték a Dunántúlról, hogy bizony a kályhát is be kellett gyújtani, ott ahol kisgyermekek is vannak, hiszen több helyen tartósan 20 C fok alatt maradtak a hőmérsékletek. (lásd mellékelt térkép; forrás: hydroinfo.hu, adatok forrása: met.hu)

Visszatér-e e a meleg? Nos , mindenkinek jó hírrel szolgálhatunk, mert a meleg még visszatér idén nyáron, igaz meglehetősen lassan. A szerdai napon, délelőtt még sok lesz a felhő, de dél felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet és lassan előbukkan a nap is. Csökken majd a csapadékhajlam is, orazágos eső az elkövetkező időszakban már nagy valószínűséggel nem várható, de elszórt záporeső, zivatar még többfelé előfordulhat, amelyekből – igaz kis területen – de számottevő csapadék is hullhat. A csütörtök ismét borúsabbnak, és esősebbnek ígérkezik, aztán a hétvége zömében felhős lesz, rövid napos időszakokkal, kisebb esőkkel 20-27 C fok körüli hőmérsékletekkel. Aztán a jövő héten, augusztus elején emelkedhet lassan újra a hőmérséklet, és várható egyre több napsütés, de még viszonylag nagy bizonytalanság mellett, és a kánikula nem tér vissza, de kellemes 28 C fok körüli meleg ígérkezik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.