Hőség és extrém UV-B sugárzás

Ma és honap rendkívül meleg napunk lesz. 31-34 C fok körüli hőmérsékletekkel. Gyenge lesz a légmozgás is, csak helyenként élénkül meg a déli, délnyugati szél, így ez sem jelent enyhülést. Túlnyomórészt derült időnk lesz, hűsítő zápor legfeljebb az északkeleti megyékben lehet kis eséllyel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, mert a mai napon nagyon erős, sőt a déli órák körül extrém erős lesz az UV-B sugárzás. Érdemes erre felkészülni és minél kevesebbet tartózkodni a napon. 15-20 percnél hosszabb ideig, ha egy módunk van rá, ne tartózkodjunk a napon. A déli órákban, húzódjunk árnyákba. Különösen a 11 és 15 óra közötti időszak veszélyes, ekkor kerüljük a tartós napsütést. Nyaralás esetén napszemüveg, széles karimájú kalap, és fényvédő krém használata javasolt a magas UV-B sugárzás miatt. Némi enyhülés a holnapi napon már lehetséges, mert egyre többfelé növekszik majd meg a gomolyfelhőzet, és egyre több helyen fordul majd elő zápor, zivatar, helyenként heves zivatarok is, nagyobb eséllyel a nyugati megyékben.

Az UV- sugárzás hatásai

Az UVC sugarak normál esetben elnyelődnek az atmoszférában és az ózonrétegben, azonban az elvékonyodott ózonréteg területén elérheti a földfelszínt. Ezeken a helyeken számolni kell biológiai hatásaival, mely a bőr gyulladását, késői pigmentálódását, a bőr felső rétegének megvastagodását okozhatja, illetve erősen irritálja a szemet.

Az UVB képes kiváltani az UVC fent említett hatásait, emellett felelős a fény okozta rákképződést okozó hatásokért (carcinogenezis), valamint a fény immunrendszert gátló hatásaiért (fotoimmunoszuppresszió). Ez a tartomány kell azonban a D-vitamin szintéziséhez is. A természetes napfénynek mindössze 1/15-öd része UVB.

Az UVA sugarak 500-1000-szeres intenzitással vannak jelen. A legfontosabb biológiai hatásai a bőr azonnali barnulása, a meglévő pigment tartalom sötétedése. Az UVA szintén bőrpírt, gyulladást kelt (erythema), de ellentétben az UVB-vel ez csak több nap után jelentkezik. Szintén van rákkeltő hatása.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.