Meleg ősz és csapadékszegény tél

hosszútávú időjárás előrejelzésNemzetközi kutatóintézetek előrejelzés szerint az idei ősz és tél az átlagosnál kissé enyhébb lesz. Az intézetek előrejelzései között vannak különbségek, de a többség melegebb őszt és csapadékszegényebb telet vár idén Magyarországra.

 

Az Esőtánc.hu időjárási portál öt nemzetközi intézet, többek között az amerikai NASA, a  brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz az időjárás hosszútávon. (A hosszútávú időjárás előrejelzés grafikusan)

 

Az ősz időjárása

 

Az őszre vonatkozóan az intézetek zöme az átlagosnál kissé melegebb időjárást jósol, de a brit intézet felveti egy hűvösebb ősz forgatókönyvét is. Csapadék tekintetében átlag körüli értékeket várnak, de enyhe többségben vannak azok az előrejelzések, amelyek kissé több csapadékot valószínűsítenek. Az előrejelzések szerint az október lehet a legcsapadékosabb és legenyébb hónap is egyben.

 

A tél időjárása

 

A tél várható időjárása kapcsán nagyobb az összhang, az intézetek inkább egy szárazabb tél forgatókönyvét vetítik előre, míg a hőmérsékletek az átlag körül várhatóak, esetleg néhány tized fokkal az átlag felett. Természetesen mindez nem jelent hószegény időjárást, de remélhetőleg a belvízprobléma elkerüli az idén hazánkat. Az előrejelzések szerint a december lehet a legcsapadékosabb a téli hónapok közül, majd január, és február egyre szárazabbnak ígérkezik.

 

A hosszútávú, szezonális előrejelzések megbízhatósága viszonylag alacsony, ezért óvatossággal kezelendőek, ám korábban jól előrejelezték a nyár végi meleg, aszályos időjárást. Az őszre és télre vonatkozó előrejelzések között a szokásosnál jelentősebb az eltérés az egyes intézetek között, így a bizonytalanság is nagyobb a korábbiakhoz képest.

 

Hogyan készül a szezonális előrejelzés?

 

Az elkövetkező napok időjárása csupán néhány napra jelezhető előre. A hosszútávú időjárás előrejelzések teljesen eltérnek a néhány napos rövid távú előrejelzésektől. A szezonális előrejelzések olyan jelenségekből indulnak ki, mint például a hótakaró elterjedése, vagy az óceánok felszíni hőmérséklete, amelyek befolyásolják az időjárást, és lassabban változnak, mint a többi időjárási elem, és éppen ezért változásuk hosszú időtávra is megbízhatóan előrejelezhető. Ezek a jelenségek befolyásolják az időjárás mintázatát is.

 

A szezonális előrejelzések eltérnek a napi előrejelzésektől és valószínűségekről beszélnek, azaz, hogy egy átlagosnál melegebb, vagy hidegebb időszaknak milyen az valószínűsége.  Másik jellegzetesség, hogy nem konkrét értékeket jelez előre, hanem az átlagtól való eltérést, tehát hogy melegebb, vagy hidegebb illetve csapadékosabb vagy szárazabb időszakra számíthatunk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.