2015 időjárása: enyhe, de csapadékos tél jöhet?

komoly esőzések országszerte

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint Magyarországon a szokásosnál némileg enyhébb, de csapadékosabb tél állhat előttünk.

Csapadékos hónapok?

A NASA, a japán és orosz nemzetközi meteorológiai intézetek előrejelzése szerint folytatódhat az átlagosnál csapadékosabb időjárás a tél folyamán is. Bár az egyes intézetek hosszútávú előrejelzései között van némi különbség, alapvetően az átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé több csapadékot várnak az intézetek. Különösen a tél első felében eshet a szokásosnál több eső, vagy hó, a tél második felében már csökken a csapadékhajlam.

A tavasz során átlag körüli, vagy annál esetleg szárazabb évszakra van esélyünk a mostani számítások szerint.

Hó vagy eső?

A modellszámítások szerint a több csapadék enyhébb idővel jár majd együtt. Különösen a tél első felében van esély az átlagosnál kissé enyhébb időjárásra, a január azonban már akár hűvösebb is lehet a megszokottnál.

A tél szerelmesei számára bizakodásra adhat okot, hogy a modellfutások egyre hidegebb forgatókönyvet valószínűsítenek. Míg néhány héttel ezelőtt a szokásosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyve körvonalazódott, addig mára a modellek visszavettek várakozásaikból és már csak a tél első felében várnak átlag felett hőmérsékletet.

Hosszútávú előrejelzés

Januártól a hőmérséklet visszaesik, és az átlagosnak megfelelő téli hőmérsékletre van kilátás, ami februárban is tarthatja magát. A tavaszt illetően az intézetek között nincs egyetértés, a különböző szervezetek átlagosnál hűvösebb és enyhébb időjárást is elképzelhetőnek tartanak.

Akkor milyen is lesz a tél időjárása?

A jelenlegi számítások szerint tehát egy átlagos télnek van a legnagyobb esélye, aminek első fele kissé enyhébbnek és csapadékosabbnak ígérkezik, de az átlagostól nem lesz jelentős eltérés. Mindez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-egy keményebb téli időszak, vagy egy enyhébb meleg periódus, de a tél egészére nem a szélsőségek lesznek a meghatározóak.

Az előrejelzések forrása és megbízhatósága

Az esotanc.hu már nyolcadik alkalommal készíti el a Kárpát-medencére vonatkozó hosszútávú időjárás előrejelzését. Az előrejelzések hét nemzetközi intézet szezonális előrejelzési modelljeinek számításain alapul. Így például a NASA, a brit, az orosz, a japán, az amerikai meteorológiai intézetek globális és regionális előrejelzéseinek eredményét összegezzük a Kárpát-medencére.

A szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, és nem egy konkrét nap várható időjárást jelzi előre, hanem egy hónap, vagy évszak időjárásának átlagostól való eltérését, tehát hogy enyhébb, vagy hűvösebb, illetve szárazabb, vagy csapadékosabb lesz az előttünk álló időszak.

A vizsgálatba bevont intézetek

JAMSTEC Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán
HCR Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország)
ECMWF European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (EU)
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA)
NASA National Aeronautics and Space Administration (USA)
Metoffice UK National Weather Service (Nagy-Britannia)
IRI International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi)

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.