IDŐJÁRÁSI HÍRKÖZPONT!Napi szintű hírek, időjárási érdekességek, rekordok! Térj vissza naponta!

Hosszútávú időjárás

2021-es nyár és ősz időjárása hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint

3 perc olvasási idő

Hét nemzetközi meteorológiai és klimatológiai intézet előrejelzését vetettük össze, hogy kiderüljön milyen időjárásra van a legnagyobb esély a 2021-es év nyári, és őszi időszakában.

Átlagosnál lényegesen melegebb nyár és talán kevesebb csapadék

2021 nyár és ősz időjárása

A nemzetközi intézetek előrejelzései alapján a 2021-es nyár lényegesen melegebb lesz, mint az átlagos hazai nyarak a Kárpát-medencében. Különösen a július és az augusztus ígérkezik extrém melegnek. A kínai és európai intézetek igen nagy valószínűséggel várják az átlagosnál melegebb időjárást. De hasonlóan az átlagosnál melegebb nyári időjárást várják a brit és amerikai intézetek, köztük az amerikai NASA is.  Egyedül a japán intézet jelez előre átlagos nyárias időjárást.


A NASA hőmérséklet előrejelzése

A fentiek alapján tehát a június második felének időjárásához hasonlóra van esély: kánikulai hőmérsékletekre száímthatunk. Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy ne fordulnának elő hűvösebb periódusok, de összességében az elmúlt 30 év átlagához képest magasabb átlaghőmérsékletre van kilátás.

A kínai intézet hőmérséklet előrejelzése

Csapadék tekintetében már kevésbé egyértelmű a kép. Bár a legtöbb intézet a megszokottnál szárazabb nyári időjárást valószínűsít, de több intézet esetében sem volt egyértelmű, hogy a szárazabb, vagy csapadékosabb forgatókönyvnek van esélye, így a hőmérséklethez képest itt még több a bizonytalanság. A realitás egy kissé szárazabb forgatókönyv lehet.

A NOAA előrejelzése 2021 júliusra

Melegebb ősz 2021-ben?

Az ősz tekintetében is egy átlagosnál enyhébb őszi időjárás képe körvonalazódik. Különösen a szeptember ígérkezik az átlagosnál melegebbnek. Az európai, a kínai, a brit és egyes amerikai intézetek is az átlagosnál melegebb szeptembert jeleznek előre. A folytatásban, így októberben és novemberben is az átlagosnál enyhébb időjárás várható, de itt már a valószínűségek alacsonyabbak, azaz kevésbé egyértelmű a várható időjárás jellege.

A japán intézet hőmérséklet előrejelzése

Csapadék tekintetében az ősz elején az aszályos jelleg folytatására lehet számítani, különösen a szeptember ígérkezik a szokásosnál szárazabbnak. Az október hónap esetén már két amerikai intézet is felveti egy csapadékosabb folytatás lehetőségét, így itt a kép már kevésbé egyértelmű.

Az előrejelzés pontossága

A fenti szezonális előrejelzések megbízhatósága lényegesen alacsonyabb, mint a rövid és középtávú előrejelzéseké, amelyek az előttünk álló néhány nap időjárását jelzik előre.

Míg a rövidtávú előrejelzések konkrét hőmérsékleteket adnak meg, addig a szezonális előrejelzések valószínűségekről beszélnek, azaz arról, hogy adott időszakban az átlaghoz képest enyhébb vagy hidegebb, illetve csapadékosabb, vagy szárazabb forgatókönyv valószínűsíthető.

Hogyan készülnek a szezonális előrejelzések?

A szezonális előrejelzések alapvetően olyan meteorológiai és éghajlati adatokon alapulnak, amelyek lassan változnak. Ilyen például a tengervíz hőmérséklete a jéggel fedett területek aránya. Ezek a jelenségek hosszú távon és lassabban változnak és alapvetően befolyásolják az időjárás jellegét hosszabb távon.

Korábbi hosszútávú előrejelzéseinket itt találja.

Kapcsolódó cikkek
Hosszútávú időjárás

Holnap is többfelé lehet havas eső, kisebb havazás, de jelentős csapadék nem várható, folytatódik a gyakran borult, hideg idő

2 perc olvasási idő
Tőlünk délre egy mediterrán ciklon tevékenykedik, így dél felől valamivel nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, de jelentős csapadék nem várható, csak elszórtan hószállingózás,…
Előrejelzés hírekHosszútávú időjárás

Jövőhéten változékony, csapadékos, hidegebb idő várható, akár többfelé havazással is !

3 perc olvasási idő
Az elmúlt időszakban az átlagosnál enyhébb időt tapasztalhattunk meg, de ezen tél nagy részéről ez elmondható. Jövőhéten változékonyabb idő várható, ugyanis északnyugat…
Hosszútávú időjárás

Kellemes enyhe idővel telik a Szilveszter esténk, de az újév sem hoz hideget

1 perc olvasási idő
Folytatódik az átlagosnál enyhébb időjárás, a ma esti órákban az ilyenkor átlagosnál jóval enyhébb időben lesz részünk, északon lesz hűvösebb, ködös idő,…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.