Újra itt a kánikula 38 C fokkal!

hőség

Ismét a hőség lesz a meghatározó az előttünk álló napokban, már narancssárga figyelmeztetés él, újra lehet akár 38 C fok is.

Tőlünk nyugatra egy többközpontú ciklonrendszer található, és ez előtt dél felől meleg levegő árasztja el a Kárpát-medencét.

Már szerdán is igen magas lesz a hőmérséklet, a délkeleti országrészben ismét 37-38 C fokot mérhetnek. Az északi területeken enyhébb lesz a felmelegedés, itt „csak” 32-33 C fokig emelkedik a levegő hőmérséklete. Csapadékra minimális az esély, legfeljebb az Alpokalja területére, a nyugati határszélre sodródhat be, egy-egy az Alpokban kialakul zivatarfelhő.

A csütörtök sem tartogat más időjárást. Országszerte 33-38 C fokot mérhetünk majd. Továbbra is délkeleten lesz a legmelegebb, északkeleten a leghűvösebb.  Marad a tartós napsütés, de a Dunántúl nyugati harmadán a változás jeleként már egyre erőteljesebb lesz a gomolyfelhő képződés, és itt már záporok-zivatarok is kialakulhatnak.

Jön a hidegfront

Pénteken aztán megérkezik az a front, ami a lehűlést hozza, de alapvetően még kétarcú lesz az időjárásunk. A nyugati országrészben már délelőtt is sok lesz a felhő és többfelé várható zápor-zivatar, míg a keleti országrészben eleinte még zavartalan lesz a napsütés, és csak lassan kezdődik meg a felhőzet növekedése. Ennek megfelelően a hőmérsékletben is kétarcú lesz az ország időjárása. A felhős nyugati területeken már csak 25, míg keleten még akár 37 C fok is várható.

A hétvégén szombaton még sok csapadék várható, majd vasárnap már jelentősen csökken a csapadékhajlam.

A nyugaton élők tehát péntekig, míg a keleten élőknek szombatig kitart majd a hőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is első ill. másodfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. A holnapi napra pedig a délkeleti megyékre már harmadfokú figyelmeztetés van kiadva.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Ismét a hőség lesz a meghatározó az előttünk álló napokban, már narancssárga figyelmeztetés él, újra […]

TELJES CIKK | augusztus 9.

Az időjárás szempontjából talán az egyik legszeszélyesebb évszak bizony a nyár. Amellett, hogy gyakran – […]

TELJES CIKK | augusztus 8.

Az év talán utolsó, de legerősebb hőhullámában lesz részünk a jövő héten. Sokfelé lesz 37-38 […]

TELJES CIKK | július 30.