Újabb tartós hőhullám!

hőség

Újabb tartós hőségre kell felkészülnünk, helyenként +37 C fokkal, ráadásul éjszakai is meleg lesz.

Egy anticiklon határozza meg időjárásunkat, ennek köszönhetően kevés lesz felettünk a felhő. Ráadásul dél felől meleg légtömegek érik el a Kárpát-medencét így napról-napra egyre melegebb időjárás várható.

Kedden még lesznek helyek, elsősorban az északkeleti országrészben, ahol 30 C fok alatt marad a hőmérő higanyszála, de szerdától szinte országszerte 30 C fok felett hőmérsékletekre kell hogy számítsunk.

Legmelegebb a déli területeken lesz, itt a hét második felében akár 37-38 C fokot is mérhetünk, de az ország legnagyobb részén 33-36 C fokos csúcshőmérsékletek várhatóak, csak az északi-középhegység területein lehet ennél kissé hűvösebb.

Ráadásul az éjszakák sem lesznek igazán hűvösek, jellemzően 20 C fok körül, vagy a felett alakulnak a minimumértékek is.

Zömében száraz időjárás várható, de pénteken és szombaton a megnövekvő gomolyfelhőzetből  előfordulhatnak záporok és zivatarok , akár többfelé is. Ezek azonban csak átmenetileg hoznak enyhülést a hőségben, a hétvégén is marad a 30-35 C fokos csúcshőmérséklet.

hőhullám

Érdemi enyhülés a jelenlegi modellfutások alapján a jövő hét közepén várható majd, de az is csak átmenetinek ígérkezik.

Egyelőre az Országos Meteorológiai szolgálat nem adott ki figyelmeztetést a hőség miatt, de a holnapi napra már több megyében citromsárga figyelmeztetés él (elsősorban délkeleten és Győr-Sopron megyékben).

Várhatóan a hét második felében már az ország majd egész területén narancs és vörös figyelmeztetés lehet érvényben.

Készülünk fel a tartós hőségre!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Mik az emberi életre veszélyes viharok észlelhető jelei?  Hogyan viselkedjünk, ha kint a természetben ér […]

TELJES CIKK | április 11.

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.