Kivirágzott az Atacama sivatag

Atacama sivatag

Az Atacama sivatag a Föld legszárazabb vidéke. Sokkal szárazabb, mint a legendás Szahara, vagy Góbi sivatag. Most csoda történt.

Az Atacama sivatagban egy évben átlagosan 5 mm eső esik, de ez csak egy átlag, és óriási területről beszélünk. A sivatag szélessége 160 km hossza 1000 km. Vannak azonban a sivatagnak olyan területei ami nagyon ritkán kapnak csapadékot. A sivatag chilei részén volt olyan terület ahol 40 évig nem volt csapadék, de egyes kutatók szerint vannak a sivatagnak olyan részei, amelyek az emberi történelem óta nem kaptak csapadékot.

Kivirágzik a sivatag

Az idei évben azonban valami olyan történik, ami igen ritkán esik meg. Az El Nino jelenség extrém erősen jelentkezik, ami megkavarja egész Földünk éghajlatát, és ennek köszönhetően az Atacama sivatagban is furcsa dolgok történnek.

Atacama kék virágok

Az elmúlt időszakban ugyanis többször is esett a sivatagban, és ennek köszönhetően az addig száraz sivatag virágba borult.
Az egész sivatagot rózsaszín virágok borítják. Ezek a mályvafélék általában 5-7 évente virágoznak, igazodva az El Nino ismétlődéséhez.

Az idei El Nino azonban extrém erősnek mutatkozik, és a sivatag kivirágzása csak egy jel a sok közül.

Tavasszal a Copiapó folyó áradt meg és okozott több millárd értékű kárt. Ez talán nem is tűnik szokatlannak, ám ez a folyó 17 éve már teljesen kiszáradt.

Atacama sivatag

Az Atacama és az El Nino

Az Atacama sivatag Dél Amerikában az Andok nyugati oldalán található, a Csendes-óceán felé elterülő terület. Különleges szárazságát több tényező együtessen okozza. A terület a Baktéritő vidékén található. A térítők mentén leszálló légáramlások uralkodnak (akárcsak a Szaharában) ez pedig felhőoszlató hatású. A másik tényező az Andok magas hegyláncai, ami meggátolja, hogy keleti irányból nedvesebb légtömegek érkezzenek. Végül itt található a hideg Humbold tengeráramlat, ami szintén gátolja a levegő feláramlását.

Az El Nino jelenség ennek vet véget, általában hétévente. Különböző okok miatt a csendes óceánnak ezen a területén ez óceán hőmérséklete meleg marad, ami kedvez a párás, meleg légtömegeke kialakulásának, ami meghozza a csapadékot az Atacama sivatagba is.

Az El Nino azonban nem csak itt fejti ki hatását, Földünk egész területén megváltoztatja a szokásos időjárást, bár Európában a hatása gyengébben jelentkezik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.