Két hetes hőhullám jön, +37 C fok is lehet!

hőség

Érkezik a nyár első hőhulláma, ami azonnal igen keménynek ígérkezik. Nemcsak meleg lesz, de tartós hőségre kell készülnünk.
Közép-Európa felett egy markáns anticiklon épül ki, és ennek nyomán leszálló, azaz felhőoszlató légáramlatok lesznek a meghatározóak. Ráadásul dél felől a Szahara irányából igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medencébe.
Már kedden 30-34 C fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet, csapadékra ne számítsunk. Győr-Moson-Sopron megyére már ezen a napon citromsárga figyelmeztetés van kiadva a hőség miatt.
Szerdán aztán egy gyenge hidegfront érinti az országot. Továbbra is sok lesz a napsütés, de ezzel együtt megnövekszik a gomolyfelhőzet is és szórványosan északkeleten többfelé kialakulhat zápor-zivatar, akár hevesebb zivatar is. Ennek ellenére marad a meleg 28-34 C fokokat mérhetünk szerdán is.
Csütörtökön már csak elvétve fordulhat elő egy-egy zápor, sok lesz a napsütés, és már országszerte 30 C fok felett alakul a hőmérséklet, de néhol 35 C fokot is mérhetünk.
Pénteken ismét egy gyenge hidegfront érinti az országot, de lehűlést nem hoz 29-36 C fokra számíthatunk és csak szórványosan lehet zápor-zivatar.
Szombattól aztán hétfőig tovább fokozódik a felmelegedés már országszerte 33-37 C fokokat mérhetünk, és sok lesz a napsütés is. Elvétve kialakulhat egy-egy helyi zápor, vagy zivatar, de alapvetően a hőség lesz a meghatározó.
Ráadásul a hét végén már az éjszakák is melegek lesznek, a hajnali, leghűvösebb órákban is csak 20-25 C fokra számíthatunk.
A mostani modellfutások szerint a hőség egészen a hónap végéig kitarthat, azt követően körvonalazódik egy még bizonytalan lehűlés.
Hosszan tartó és igen kemény hőhullám áll tehát előttünk. Ráadásul ez lesz az első, az idei évben, így fokozottan megterheli szervezetünket. Legyünk tehát fokozottan elővigyázatosak, fogyasszunk minél több folyadékot, és még most igyekezzünk házunkat, lakásunkat hűteni az éjszakai órákban!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.