Hidegfront hoz hűvösebb napokat

Csapadékos időjárás

Hétfőn markáns hidegfront vonul át az ország felett. Hidegebb, szeles napok jönnek.

Erőteljes hidegfront

Hétfőn egy markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett, és véget vet a késő nyárias időjárásnak. Éjszaka a Dunántúlon, napközben már egyre inkább csak keleten várható eső, zápor. Délkeleten egy-egy zivatar sem zárható ki. Délután ÉNy felől elkezd felszakadozni a felhőzet is.

A front 5-6 C fokkal hidegebb levegő hoz a medencébe, a nappali csúcshőmérséklet, már csak 16-20 C fokkörül alakul, és a hét hátralévő napjaiban sem reménykedhetünk lényegesen magasabb értékekben.

A front érkeztével a szél egyre inkább ÉNy irányba fordul és megerősödik, egy-egy viharos erejű széllökésre is számítani lehet.
Kedden változóan felhős időnk lesz, a gyors mozgású gomolyfelhőkből néhol záporok alakulnak ki, a hegyekben jég- és hódara is hullhat. A szél továbbra is erős marad, különösen az ország nyugati felében és továbbra is előfordulhatnak viharos széllökések. A nappali csúcshőmérséklet 14-19 C fok körül alakul, de az erős szél miatt hidegebbnek érezzük majd az időt.

Szerdán várható a legnaposabb és szárazabb nap a héten. Kevés lesz felettünk a felhő, és a szél is mérséklődik majd. Éppen emiatt azonban kedvezőek lesznek a feltételek az erős éjszakai lehűlésre.

Talajmenti fagy is lehet

Szerdán és csütörtökön a derül és szélcsendes idő miatt nagyon erős lesz az éjszakai kisugárzás, ezért kora hajnalban mélyre süllyed a hőmérséklet. Országszerte általában 2-8C fokot mérhetünk majd, de a fagyzugos területen többfelé is előfordulhat gyenge talajmenti fagy is. Az érintett területeken érdemes erre is felkészülni. Péntek éjszaka már megnövekszik a felhőzet a mostani számítások szerint ezért megszűnnek a hajnali fagyok.

Csütörtök éjszaka ismét csapadék, hétvégén napos időjárás

Csütörtökön eleinte napos idő lesz, majd északnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, de csapadékra csak estétől számíthatunk. Éjszaka többfelé lehet kisebb eső zápor, majd napközben csökken a felhőzet, de ismét viharos erejű lesz a szél.

A hétvége időjárása a mostani számítások szerint napos, száraz, de kissé hűvösnek ígérkezik, nappal 16-20 fok körüli csúcsértékekkel.

Hidegfronti tünetek

Aki érzékeny a frontokra, az a mai nap, de a hét több napján is elsősorban hidegfronti hatásokkal számolhat. Jelentkezhet fejfájás, vagy migrénes fájdalom, és az ízületi megbetegedésben szenvedők tünetei is fokozódhatnak. Növekszik a görcshajlam is, és kissé ingerlékenyebbek leszünk.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.