Elzárt települések, további esőzés, ezt tartogatja az időjárás

Esős időjárás

Két település is megközelíthetetlenné vált az esőzések okozta áradások miatt. Újabb és újabb esők jönnek.

Gondokat okoz az esőzés

Két Zala megyei település Nagybakónak és Kisrécse is megközelíthetetlenné vált a tartós esőzések miatt. A megáradt Principális csatorna utakat öntött el, amelyeket le kellett zárni, így a két település jelenleg közúton nem közelíthető meg.

Az esőzések elsősorban a nyugat Dunántúlon okoznak problémákat. Somogy megyében egy ház tűzfala omlott le, míg Baranyában egy ház roggyant meg az esőzések miatt.

Nagykanizsán szintén a Principális csatorna miatt járhatatlanná vált egy útszakasz, Alsórajkon pedig egy családot ki kellet telepíteni.
A fővárosban is gondot okozott az esőzés, víz alá került a Béke tér, és országszerte 60 riasztást kaptak a tűzoltók a betörő vizek miatt.
Nagyon sok eső esett

Az elmúlt 24 órában rengeteg eső esett, elsősorban a Dunától nyugatra eső országrészben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomásain 20-45 mm csapadékot mértek a Dunántúlon, keleten ennél kevesebb eső esett, általában 5 mm körül, de lokálisan itt is vannak kiugró értékek.
24 órás csapadéktérkép

Forrás: OMSZ

Az elmúlt napokban ennél is több csapadék eset. A Dunántúlon helyenként a lehullott csapadék mennyisége megközelíti a 100 mm-t is.

Újabb esők jönnek

Javulásra a következő napokban sem számíthatunk. A pénteki nap is a csapadék lesz a meghatározó, bár a délután folyamán délnyugat felől átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a délnyugati megyék kivételével citromsárga figyelmeztetést adott ki a mai napra is, és Nógrád, valamint Komárom-Esztergom megyékben narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Az Adria felől azonban újabb ciklon mélyül ki és ér el bennünket, újabb esőket hozva.

Péntek este délnyugat felől azonban újabb csapadékrendszer érkezik, ismét kiadós esőket hozva. Szombaton eleinte inkább nyugaton, majd a délután folyamán már keleten is egyre többfelé várható jelentős csapadék.

Szombatra is marad a citromsárga figyelmeztetés Szabolcs megyét kivéve, sőt a Dunántúl nyugati felében narancssárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

OMSZ figyelmeztetés

Forrás: OMSZ

Vasárnap is borult égre tekinthetünk fel, legfeljebb ÉK-en bukkanhat elő rövid időre a nap, és ismét többfelé lehet esőre-záporra számítani.

A jövő hét elején fokozatosan csökken a csapadékhajlam, de hétfőn még sok lesz felettünk a felhő, majd csak a keddi napon számíthatunk tartósabb napsütésre.

Árhullámok jöhetnek

A tartós esőzés már eddig is problémákat okozott, de az újabb csapadék miatt további áradásokra készülhetünk. A fő probléma a kisvízfolyásoknál jelentkezik majd. De árvízvédelmi készültség várható a Dráván, a Murán, és a Rábán is. A Dunán az Országos Vízjelző Szolgálat I-II fokú árvízvédelmi szintet elérő árhullámra számít.
árhullám

Forrás: Hydroinfo.hu

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.