Újabb havazás várható

KIEMELT – Mi várható?

Dél felől egy mediterrán ciklon érte el hazánkat hatására vasárnaptól gyenge havazás kezdődött. a havazás hétfőtől délutántól intenzívebbé válik, majd az ország jelentős részére kiterjed. Legtöbb hó a délnyugati országrészben várható, a legkevesebb ÉK-en. Az élénk ÉK-i szél hófúvásokat is okozhat. A DK-i országrészben a havazás helyett változó halmazállapotú csapadékra kell készülni. A havazás egészen a szerdai napig kitart majd, helyenként 10-25 cm hó is hullhat, de a hétvégére visszatér a tavasz, további csapadékkal.

Ez várható kedden

Változó intenzitással, de ismét országos havazásra készülhetünk, az ország legnagyobb részén rövidebb-hosszabb megszakításokkal havazni fog, délkeleten havaseső, eső is előfordulhat.Összességében az ország nagy részén 5-15 cm friss hóréteg várható. HElyenként még az élénk ÉK-i szél hófúvásokat kisebb hófúvásokat okozhat, a Jászságban és Pest megye déli részén lehetnek erősebb hófúvások.

AZ OMSZ több hóra figyelmeztet

Az OMSZ néhány perce frissítette figyelmeztető előrejelzését. E szerint négy megyében is várható a mai napon 20 cm feleti hó (Tolna, Fejér, Baranya, Somogy). A holnapi napra pedig Pest és Szolnok megye is narancsszárga figyelmeztetést kapott a hófúvások miatt. A több megyében citromsárga figyelmeztetés van érvényben a havazás, vagy hófúvás miatt.

Délnyugaton már 10 cm feletti hó van

A délnyugati országrészben már 10 cm is meghaladja a hóréteg vastagsága.Jelenleg az ÉK-i országrész kivételével az egész országban havazik. Somogy, Baranya, Tolna és Fejér megyékben akár 20 cm is elérheti holnap reggelig a hóréteg vastagsága.

Várható hóvastagság ma éjfélig

Időjárási veszélyjelzés mára

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő kora reggel az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a kezdeti hószállingózás, gyenge havazás után már a délelőtti, déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Keleten, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadék várható havas eső, eső formájában, de főként este akár ónos vagy fagyott eső sem zárható ki.
Hétfő éjfélig a Dunától nyugatra több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat. A délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is leeshet, de a meteorológiai szolgálat szerint a hómennyiség becslése erősen bizonytalan.
Az estétől megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. Mint írták, magasabb hóbuckák kialakulására főként Baranya és Tolna megye térségében lehet számítani.
Jelenleg Tolna és Baranya megyében a havazás mennyisége miatt elsőfokú, a várható erős hófúvás okán viszont már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.
Fejér, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége ezeken a területeken meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.
Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten is készülni kell gyenge hófúvásra, emiatt ezeken a területeken is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi felhívásaiban mindenkitől azt kérte, hogy reggel indulás előtt tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról, továbbá figyeljék a hatóságok tájékoztatóit. Továbbá, hogy Tolna és Baranya megyében – ahol erős hófúvás várható – aki teheti, ne induljon útnak..

Mi várható hétfőn?

Eleinte gyenge intenzitású havazás, hószállingózás várható, majd a késő délelőtti óráktól dél felől egyre intenzívebbé válik a havazás, és elsősorban a délnyugati országrsézben gyorsan gyarapodik a hóréteg, éjfélig akár 10 cm meghaladó friss hó is várható. A csapadék lassan halad észak felé, az éjszakai órákban azonban már szinte mindenütt havazhat. Az ÉK-i szél élénk, a Nyíregyháza-Szolnok-Szekszárd vonal mentén helyenként erős lesz, ami a hó vastagodásával hófúvást is előidézhet. KEdden tovább folytatódik a váltakozó intenzitású havazás az ország jelentős részén.

Korábban írtuk:
Igen ritkán fordul elő március végén országos havazás, az elkövetkező napokban mégis erre kell felkészülnünk. 

A csütörtöki hidegbetörés eredményeként egy újabb mediterrán ciklon alakult ki a Földközi -tenger medencéjében, amely vasárnap megközelíti hazánkat és keddi sokfelé okoz havazást, a délkeleti országrészben havasesőt. A legtöbb csapadék délnyugaton, legkevesebb északkeleten várható. A lehulló és megmaradó hó mennyisége és a csapadék halmazállapota egyelőre bizonytalan, de helyenként jelentős, 10 cm feletti hó is várható.

Vasárnap délelőtt havazás kezdődik, először az ország déli és nyugati felében, ami fokozatosan halad majd ÉK felé. A vasárnapi napon még jelentős hóréteg nem várható, de akár több centi hó is hullhat. Igen hideg lesz még napközben is, többfelé fagypont laatt alakul a hőmérséklet és élénk lesz az északi szél is.

Hétfőn aztán egyre többfelé várható havazás, de a legnagyobb mennyiség továbbra is délnyugaton várható, ahol hétfőn akár 10 cm friss hóréteg is kialakulhat. A hőmérséklet napközben is fagypont körül alakul, legenyhébb az időjárás dé keleten lesz, ahol a havazást eleinte eső, havaseső előzheti meg. A hajnalok a kevésbé felhő ÉK-i tájakon igen hidegek lesznek, akár -10 C fok is lehet.

Kedden aztán tovább fogytatódik a havazás, délkeleten havaseső, eső is előfordulhat, továbbra is fagypont körül alakul a hőmérséklet. Sokfelé kell a jelenlegi modellek alapján jelentős csapadékra számítani.

Szerdán aztán már csak keleten lesz havazás, és itt sem várható már jelentős mennyiség. Csütörtökötől eleinte gyenge, majd egyre erősödő felmelegedés várható és jelenleg úgy tűnik többé már nem tér vissza a tél. [google336]

 

 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.