Hófúvásra, havazásra, és esőre adtak ki figyelmeztetést!

havas utak

Viharos szél, havazás, hófúvás, rengeteg eső, sőt zivatarok. Ez mind várható az előttünk álló 48 órában.

Ezekben az órákban éri el az a mediterrán ciklon Magyarországot. A délnyugati országrészben már el is eredt az eső. A délutáni órákban még zivatartevékenység is előfordulhat a Dunántúl déli felében.

A csapadéksáv fokozatosan halad majd ÉK felé. Rengeteg csapadék várható. A Dunántúlon 10-25 mm csapadékra van kilátás, de egyes helyeken első sorban Zala, Somogy és Tolna megyékben még ennél is több csapadék várható. Kiadós csapadékban lesz része a középső megyéknek is, és keleten is várható számottevő csapadék.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország kétharmadára citrom és narancssárga figyelmeztetést adott ki a várható nagy csapadék miatt.

figyelmeztetés

Forrás: OMSZ

A csapadék eleinte eső formájában hull majd. Majd észak felől egyre hidegebb levegő áramlik az országba. Szombat hajnalban a magasabban fekvő területeken az esőt egyre inkább havaseső, majd havazás váltja át. A mostani számítások szerint a Dunántúl magasabban fekvő helyein több centi hóréteg várható, a csúcsokon akár 10 cm meghaladó hóréteget is mérhetünk a szombati napon.

A szombati délutáni órákban a hőmérséklet tovább csökken és van rá esély, hogy síkvidéken is havazzon, erre legjobb esély a Győr-Szekszárd vonaltól délnyugatra van. Jelentős bizonytalanság mellett, de itt néhány centiméter hó is kialakulhat rövid ideig különösen a magasabb dombsági területeken.

Közben az északi szél egyre erősebbé válik°, viharos széllökések is lehetnek, ezért a hegyvidéki területeken, elsősorban a Bakonyban hófúvás is kialakulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Veszprém és Vas megyékre figyelmeztető előrejelzést adott ki a hófúvás és havazás miatt.

Vasárnap a ciklon fokozatosan eltávolodik kelet, északkeleti irányban. A ciklon az északkeleti országrészben és különösen a magasban fekvő területeken okozhat havazást is, igen jelentős bizonytalanság mellett.

A hétvégén igen hideg időnk lesz 0 +7 C fok körül alakul a nappali hőmérséklet, amit az erős szél miatt lényegesen hidegebbnek érezzük majd. A jövő héten marad a hideg idő, hajnali téli fagyokkal.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.