Délnyugaton akár 15 cm hó is hullhat

Hógolyózás

Újabb mediterrán ciklon érkezik, délnyugaton örülhetnek a hóimádok.

Az Országos Meteorológia Szolgálat citromsárga figyelmeztetést adott ki Somogy és Baranya megyékre. Hétfő reggelig ezekben a megyékben jellemzően 2-10 cm friss hóréteg alakulhat ki, de egyes területnek akár 10-15 cm friss hóréteg sem kizárható.

A mai nap dél felől egy újabb mediterrán ciklon éri el hazánkat. ÉK-en még előbukkanhat a nap, másutt már sok lesz a felhő. Délelőtt még csak elszórtan, majd délután a déli országrészben egyre többfelé várható csapadék, eleinte eső, majd estefelé egyre inkább havaseső, havazás.

A csapadékrendszer nagyjából az ország középső területéig ér majd fel, a déli megyékben tovább folytatódik a változó intenzitású csapadék. A délnyugati határvidéken intenzív havazásra is lehet számítani, itt akár 10-15 cm hó sem zárható ki, ám az előrejelzés bizonytalansága igen nagy, mert a csapadék halmazállapota fagypont körül lesz. A két említett megyén túl az Alföld délnyugati részén, valamint Tolna megyében lehet néhány centi friss hóra számítani, itt is sok bizonytalanság mellett.

Hétfő reggel már csak a keleti, délkeleti megyékben lehet gyenge havazásra, havasesőre számítani, Északnyugaton előbukkan majd a nap is. Napközben 0 +5 C fokra számíthatunk, hajnalban -5 -1 C fokig hűl a levegő.

 Kedd, naposabb, száraz időjárás 

A keddi nap száraznak ígérkezik, kemény hajnali fagyokkal -13 -5 C fokra készülhetünk. Napközben a nap is tartósan kisüthet és csapadékra sem kell számítani.

 Szerdától péntekig csapadékos, egyre inkább hóval 

Szerdán újabb mediterrán ciklon érkezik, több napig csapadékos időjárásra van kilátás. A csapadék halmazállapota még nagyon bizonytalan eleinte inkább eső, majd talán egyre inkább havazás várható az ország nagyobb részén

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.