Havazás, hófúvás és -20 C fok + HÓTÉRKÉP + SZÉLTÉRKÉP

hófúvás

Drámai módon alakul át időjárásunk, egy hét alatt 40 C fokot esik a hőmérséklet és megérkezik a havazás. A jövő héten -25 C fok is lehet! A viharos szél hófúvást is okozhat. A Katasztrófavédelem a télies útviszonyokra figyelmeztet!

Vasárnap (16:27): Katasztrófavédelem: Ne induljunk útnak!

Ott, ahol másodfokú riasztás van érvényben a havazás miatt. Jelenleg Bács-Kiskun, Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megye több járására adták ki a hófúvás miatti másodfokú riasztást. A Nyugat-Dunántúl további területein, valamint a déli országrészben is több járásban elsőfokú riasztás van érvényben.

Közleményük szerint aki mégis autóba kényszerül, mindenképpen tájékozódjon a közúti, meteorológiai viszonyokról, és csak a téli közlekedésre alkalmas gépjárművel induljon útnak. Azaz téli gumi, hólánc és fagyálló folyadék mellett készítsenek be ivóvizet, takarót, elemlámpát, láthatósági mellényt és térképet vagy GPS-t is a kocsiba. (444.hu)

Vasárnap (15:45): Narancssárga riasztás

Több megyében és kistérségben is narancssárga riasztás van érvényben. A figyelmeztető előrejelzés a lehetséges veszélyre figyelmeztet, míg a riasztás 1-3 órás időtartamban nagy bizonyossággal bekövetkező eseményre figyelmeztet. Jelenleg Győr, Vas, Zala, Somogy, Baranya, és Bács-Kiskun megyékre van kiadva riasztás a hófúvások miatt.

Vasárnap (15:40): UTINFORM jelenti

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves, az M43-as latyakos, de jól járható. A folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően a Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos burkolatra pedig Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács térségében számíthatnak a közlekedők. Az intenzív havazás nyomán egyelőre havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén, latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas és Szeged térségében. 

Vasárnap (11:17): Erősödik a szél

Az egész országrészben északkeleti szél fúj. Az átlagos szélerősség 20-35 km/óra, de mértek már 50 km/órás széllökéseket is. Az esti órákban tovább erősödik a szél, az éjszakai órákban akár 80 km/órás széllökések is lehetnek.

Vasárnap (11:15): Már Kecskeméten is havazik

A havazás lassan kelet és észak felé terjed. Már Kecskeméten is esik a hó és a keleti határszélen Lőkösházán is havazik.

Vasárnap (11:10): Van ahol már 20 cm felett

Az időkép észlelői szerint a déli határ mentén fekvő Sellyén már 20 cm feletti a hó vastagsága.

Vasárnap (11:07): Jön a -20 C fok

A havazás elvonultával a jövő hét közepén a derül, havas, szélcsendes tájakon akár -20 C fok is előfordulhat a hajnali órákban. Tartósan marad a hideg, zord időjárás.

Vasárnap (11:05): Kedden is lehet még hófúvás

Bár a kiadós havazás hétfőre véget ér, elszórt hózáporok még kedden is előfordulhatnak. A szél továbbra is erős marad, ezért még kedden is lehetnek hófúvások az országban.

Vasárnap (11:00): Hol mennyi hó várható?

A déli határszélen 20 cm körüli hó várható. a Sopron-Szolnok vonaltól délre 3-15 cm hó várható, délfelé egyre növekvő mennyiséggel. Ettől északra lepel- 3 cm friss hóréteg várható. Legkevesebb az ÉK-i országrészben.

Vasárnap (10:55): Hófúvás lehet DNy-en

Legnagyobb eséllyel Somogy, Tolna, Baranya, Zala megyékben lehet hófúvásokra számítani. A legerősebb széllökések a keleti országrészben várhatóak, ám itt a kevés hó miatt hófúvás nem várható.

Vasárnap (10:50): Az UTINFORM jelenti

Vas és Zala megye nagy részén, Somogy és Baranya megye nyugati területén, valamint Mosonmagyaróvár és Fertőszentmiklós környékén havazik, intenzív havazást jeleztek útellenőreink Szentlőrinc térségéből. Szállingózik a hó Csorna, Ajka, Sárvár, Keszthely, Lenti és Kaposvár közelében. 

Az autópályák vizesek, nedvesek, a leálló sávon helyenként előfordulnak latyakos szakaszok.A főutak nagy része szintén vizes vagy nedves, az intenzívebb havazásban érintett helyeken viszont a fő- és mellékutak egy részén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, de az országos közutak járhatóak.

Vasárnap (10:45): Délen intenzíven havazik

A déli határ mentén, nagyjából a Lenti-Békéscsaba vonal mentén intenzíven havazik. Gyengébb hóesést jeleztek a nyugati határszélről, Budapest környékéről és az észak-Dunántúlról.

Szombat (21:00) A vártnál északabbra mehet a havazás

A friss modellfutások szerint a vártnál északabbra mehet a ciklon és vele együtt a havazás is. A ma esti havazás is erősebb a vártnál.

Szombat (20:50) Közel -10 C fok

Az ország keleti felén kemény fagyok vannak -4 -9 C fokokat mérnek. Itt még derült az ég. Nyugaton, ahol zárt a felhőzet, és esik a hó fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Szombat (20:46): A fővárosban havazik

A Dunántúl északi részén és a Főváros térségében gyengén havazik. Ez még nem a mediterrán ciklon, hanem az azt létrehozó ciklon melegfrontjának köszönhető. Ahogy erősödik a mediterrán ciklon, úgy gyengül majd ez a csapadéktömb. Addig 1-6 cm friss hóréteg várható az érintett területeken.

Szombat (10:50): Este kezdődik a havazás.

Szombaton nyugat felől lassan beborul majd az és, és az esti órákban a Dunántúl nyugati felén már kisebb havazás, hószállingózás is várható. Az éjszakai órákban a havazás kelet felé terjed reggelre nagyjából a Duna vonaláig várható havazás. A nyugati felében intenzívebb, keleten kevésvé intenzív. Napközben tovább terjed a havazás ÉK felé, és tovább erősödik a szél is.

Szombat (10:50): Hófúvás!

Elsősorban a DNy-i mewgyékben várható komolyabb hófúvás. Az eleinte erős, majd viharos szél és a komolyabb havazás elsősorban itt okozhat gondot, de kisebb hófúvások a Dél-Alföldön és a Dunántúl többi részén is kialakulhat. Másutt is erős lesz a szél, de a kevés hómennyiség miatt hótorlaszok kialakulása nem valószínű.

Szombat (10:50): 2-5 cm hó esett ma reggelre

A Dunántúl nyugati felén 2-5 cm friss hóréteg esett az este és éjszaka folyamán. Jelnleg is szállingózik a hó Nógrád és Heves megyékben. Az este Vásárosnamény körnbyékén is 3 cm friss hóréteg alakult ki helyi hatásoknak köszönhetően.

Szombat (10:45): Narancssárga figyelmeztetés a havazás és hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas. Zala, Tolna, Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyékre narancssárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a várható havazás vagy hófúvás miatt. Győr, Veszprém, Komárom, Fejér, Csongrád és Békés megyékben citromsárga figyelmeztetés lett kiadva vasárnapra.

OMSZ riasztás

Szombat (10:35): Délnyugaton 20 cm, ÉK-en lepel

A legfrissebb modellszámítások szerint Vas, Zala, Baranya megyékben 20 cm, hó várható. Ettől északra és keletre, a Dél-Alföldön és Dunántúlon 5-15 cm várható. A főváros térségében néhány centi hóra van kilátás, ÉK-en hólepel várható.

Péntek (20:20): Szabolcsban 3 cm hó esett

A metnet észlelői szerint Vásárosnaményban 3 cm friss hóréteg esett az este folyamán. Nyíregyháza és Sopron térségében jelenleg is esik a hó egy összeáramlásnak köszönhetően. Az eset folyamán a havazás a Tisza vonala mentén dél fele terjedhet majd. Éjszaka lepel-3 cm friss hóréteg hullhat ezeken a területeken.

Váti havazás

Jelenleg is havazik Szombathely térségében (Sulyok Tamás felvétele)

Péntek (17:20): Este is várható kisebb havazás

Egy összeáramlásnak köszönhetően az esti órákban nagyjából a Tisza vonala mentén több helyen fordulhat elő kisebb havazás, hószállingózás. Jelenleg a Zemplénből jelentettek kisebb hószállingózást. A lehűlésnek köszönhetően esély van megmaradó hóra (lepel mennyiség)

Péntek (17:10): Délen lesz nagy hó

A legfrissebb modellfutások szerint főként a délnyugati országrészben várható jelentős hó. Nagyjából a Balaton lesz a határvonal. A tótól délre 10 cm feletti mennyiség, tőle északra ez alatti hó várható. Legkevesebb ÉK-en várható, itt lepel-2 cm cm várható.

Péntek (17:00) : Több helyen volt kisebb havazás ma

Ma már több helyen volt kisebb havazás az országban. Győr, Komárom, Veszprém és Baranya megyében több helyütt volt kisebb havazás, hószállingózás. Győrben hószállingózás volt, Sopronban hódara hullott. Jelenleg is szállingózik a hó Várpalotán. Tegnap ezeken a területeken még 10-12 C fokot mértek. Az Index beszámolója szerint Győrben közel 1 órán keresztül esett a hó, de a még meleg talaj miatt nem maradt meg. Az esti órákban a Duna-Tisza mentén fordulhat elő kisebb havazás.

Péntek (16:50 ): A Katasztrófavédelem a télies útviszonyokra figyelmeztet

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyaránt a hétvégén várható télies útviszonyokra hívta fel a figyelmet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben.

Az OKF közlése szerint a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz, több helyen havazással. Szombaton eleinte csak néhol lehet hózápor, majd délutántól nyugat felől már havazás kezdődhet. Vasárnap több helyen valószínű havazás, legkisebb eséllyel északkeleten és a főváros térségében.
    A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, ott 10-15 centiméter vastag hóréteg is kialakulhat. A jelenlegi számítások alapján másutt inkább 10 centiméternél kevesebb hó valószínű, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméternyi hó hullhat. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos (akár 70 kilométer/óra) erősségű lehet a szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást.

Frissítve (péntek 13:50):  A havazás mellett a viharos erejű szél is gondot okozhat a hétvégén, a déli megyékben hófúvásokra lehet számítani, akár 90 km/órás széllökések is elképzelhetőek. A mostani számítások szerint vasárnap az esti órákban lesz a legerősebb a szél, 30-50 km/órás északi szélre számíthatunk, de a Miskolc-Baja és a Szombathely-Pécs vonal mentén ennél erősebb szél is lehet és akár 80-90 km/órás széllökések is kialakulhatnak. Ez különösen a délnyugati megyékben jelenthet problémát, ahol jelentős 10-30 cm hóréteg is hullhat. Itt az erős szél hótorlaszokat is emelhet, tehát hófúvásra is számítani lehet. széltérkép

Átlagos szélsebesség vasárnap este.  A széllökések ereje ezt jócskán meghaladhatja

Péntek(13:20): az országban már most többfelé kialakult kisebb havazás, hózápor, hószállingózás. A Vértes, a Bakony, és Pécs környékéről is jelentettek kisebb havazást. Három nappal ezelőtt még melegrekord dőlt Budapesten.

Pénteken fokozatosan kiderül az ég, de már ekkor közel 5 C fokkal visszaesik a hőmérséklet. Napközben már csak +3 +7 C fok várható. Délután egy összeáramlásnak köszönhetően, főként a keleti tájakon többfelé előfordulhat kisebb havazás, hózápor, de egyelőre csak lepel-2 cm hóra számíthatunk a Dunától keletre.

Szombaton aztán megérkezik az a mediterrán ciklon, ami a havat és még erősebb lehűlést meghozza. Erősen felhős lesz az ég, és délutántól a nyugati megyékben havazás kezdődik. Erős lesz az északnyugati, északi szél is, ami a havat hordhatja is. Tovább zuhan a hőmérséklet, napközben már csak -1 +2 C fokra számíthatunk.

Vasárnap tovább folytatódik a havazás, amit erős, néhol viharos erejű szél kísér, ezért hófúvások is kialakulhatnak.

A mostani számítások szerint legvastagabb hóra délnyugaton kell számítani, és ÉK-en a legkevesebbre, de mediterrán ciklonról van szó, így a csapadék területi eloszlása és mennyisége bizonytalan. A mostani modellfutások alapján DNy-on 15-25, a főváros térségében 0-10 cm hó várható, de egyes modellek ennél több, mások kevesebb havat várnak. Van olyan modell, amely országos havazással számol, bár erre most csekély az esély. Az elkövetkező napokban tovább tisztul majd a kép. hótérkép Hétfőn aztán elvonul a ciklon, és újra kisüt a nap. Elszórtan kisebb futó hózáporok még előfordulhatnak. A

ciklon elvonultával kiderül az ég és a hófödte, szélcsendes tájakon nagyon erős fagyok alakulhatnak ki, éjszakánként -10 -15 C fok várható, de néhol akár -20 C fokra is csökkenhet a hőmérséklet. Ez brutális lehűlés, hiszen december 23-án még a budapesti melegrekord dőlt meg 12,4 C fokot mértek.

A mostani előrejelzések szerint pedig nem elképzelhetetlen egy -20 -25 C fokos extrém hideg sem a jövő hét során és lesznek helyek ahol napközben is -10 C fok körül maradhat a hőmérséklet csúcsértéke.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.