Ónos eső a hétvégén?

Most még igen kemény fagyok vannak, de a hétvégén jöhet az enyhülés és vele együtt a havaseső, ónoseső. Csökken a fehér karácsony esélye is.

Frissítés (péntek 20:18)

Továbbra is jelentős esélye van az ónos esőnek. a legutóbbi modellfutások szerint országszerte jelentős csapadék várható zömében esőre, de a túlhűlt talajra hulló eső sok helyütt rágayhat az utakra. A legnagyobb a  veszélye az ónosesőnek az Alföld északi részén és az Északi- középhegységben. Ez utóbbi helyen a késő délutánig még havazás is várható és akár 10 cm friss hó is hullhat az északi területeken, de a havazás és az ónoseső itt is estefelé esőbe vált át. Az Országos Meteorológiai Szolgálat  az ország ÉK-i harmadára narancs és citrom riasztást adott ki az ónos eső miatt.

Frissítés (csütörtök 13:15)

Péntek hajnalban még kemény fagyok várhatóak, de napközben folyamatosan érkezik a meleg levegő a magasban. Szombaton pedig jelentős esőre van kilátás 10-20 m csapadék is eshet, és a hideg talaj és talajközeli levegő miatt, sok helyütt lehet ónoseső, fagyott eső, ami fokozatosan esőbe vált át. Északkeleten ónoseső, havaseső, esetleg kis eséllyel hó  is hullhat. Tekintettel arra, hogy szombat munkanap lesz erősen ajánlott megfontolni hogyan jutunk el munkába.

Hétfő (17:43)

Ma hajnalban a Tiszántúlon -16 C fokot is mértek, de országszerte igen kemény fagy volt. Kedden folytatódik a kemény hideg téli idő, továbbra is borult éggel és elszórtan gyenge havazás is várható. A szerdai nap is hasonló lesz még, aztán csütörtökök reggel igen kemény fagyra számíthatunk ismét, mert többfelé kiderül az ég éjszaka, és erős lesz a kisugárzás. Ismét előfordulhatnak -15 C foknál hidegebbek.
Pénteken aztán változás kezdődik időjárásunkban, erős melegedés indul meg a magasban. Alig egy nap alatt 10 C fokot melegszik majd a levegő a magasabb légrétegekben. Ennek jeleit ekor még alig érezzük majd, de délutántól elkezd növekedni a felhőzet is, és estétől már kisebb hószállingózásra lehet számítani.
Szombaton aztán többfelé lehet majd csapadék, északon inkább hó, délfelé egyre inkább havaseső, ónoseső. A talaj közelében ugyanis igen hideg van. A magasban viszont már melegebb, így a lehulló eső, a talajon megfagy és ónos esőt keletkezése várható emiatt.
A csapadékos vegyes halmazállapotú időjárás még vasárnap és kisebb mértékben hétfőn is folytatódhat majd. Térben és időben igen változatos csapadékkal, de egyre inkább az eső válik majd uralkodóvá.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a melegedés, ha nem is lesz erőteljes, de karácsony táján is 0 C fok körüli hőmérsékletek várhatóak, így a korábbiakhoz képest csökkent a fehér karácsony esélye. De ez még messze van, addig nagyon változhat a várható időjárás! [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.