Közeleg a tél – markáns hidegbetörés várható hétvégén

Alig két napja még melegrekordok dőltek, de most szombaton beköszön a tél, eső, havaseső, havazási is lehet a hétvégén.

Két napja szombaton megdőlt a budapesti melegrekord (24 C fokot mértek) és a Hajdú-Bihar megyei 26,8 C fokot mértek, amivel az országos melegrekord is megdőlt. A héten azonban radikális fordulat várható időjárásunkban, és alig egy héttel a melegrekordok után jövő szombaton a magasabban fekvő helyeken akár havaseső, havazás is lehet. De a modellek nem zárják ki a síkvidéki látványhavazást sem.

A hőmérséklet lassú csökkenése már vasárnap megkezdődött és egyre többfelé alakulnak ki tartós ködök is, de a szokatlanul enyhe ősz még csütörtökig kitart. A modellek azonban már napok óta jelzik, egy nagyon erős hidegbetörés bekövetkezésének lehetőségét. A szombati meleghez képest , akár 20 C fokkal is csökkenhet majd a hőmérséklet. A hideg légtömegek Szibéria felől érkeznek majd. A felhőzet növekedése pénteken délután megkezdődik majd, a hideghullám a jelenlegi előrejelzések szerint valamikor péntek éjszaka és szombaton hajnalban éri el az országot, és a nappali csúcshőmérséklet helyenként már csak 5 C fokig emelkedik. Vasárnap aztán már országszerte 1-6 C fok körül alakul majd a csúcshőmérséklet. A hidegbetörést csapadék is kíséri, aminek halmazállapota egyelőre még igen bizonytalan, eső, havaseső is lehet, de a magasabban fekvő helyeken jó eséllyel havazni fog, de sikvídéken is előfordulhat látványhavazás.

Mennyire biztos a hidegbetörés?

A hidegbetörést a modellek napok óta jelzik, ám annak erőssége még nem egyértelmű. A modellek néhány napja még a fentiekben leírtaknál is erősebb hidegbetöréssel számoltak, így az előrejelzés bizonytalansága még jelentős, de a hétvégi hidegbetörés szinte biztos. Hogy milyen erős lesz, és várható-e havazás az nagy biztonsággal a hét közepe felé jelezhető majd előre.[google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.