Havazhat március 15-én?

Bár a hét elejére jeleztük, néhány napot késik az erős lehűlés, így épp nemzeti ünnekünkön lesz a legzordabb az időjárás. Akár havazhat is.

A hét első felében még marad a tavaszias, de változékony időjárás, a futó záporok mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt majd, és kellemes 10-15 C fok körül alakul majd a hőmérséklet. Nyugat-Európában azonban már ekkor készülődik a változás, ugyanis észak felől hideg, sarkvidéki levegő árasztja el a kontinenst.

A lezúduló levegő hatására, a mediterrán térségban egy ciklon keletkezik (hogy miért arról itt olvashatsz bővebben), amely hét második felében éri el hazánkat. A hideg levegő beáramlása, majd a szerdai napon kezdődik el, de a csütörtöki napon önti el a hideg levegő a Kárpát-medencét. A megerősődő szél miatt a levegőt a mért hőmérsékletnél is hidegebbnek érezzük majd. Csütörtökön a nyugati határszélen már napközben is alig emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, míg keleten még szinte tavaszias lesz az időjárás. A hideg levegő beáramlásával egyidőben megérkezik a csapadék is, ami eleinte eső formájában hull le, de a nyugati országrészben az esőt csütörtökön egyre inkább havaseső, majd havazás váltja. Pénteken már országszerte napközben is fagypont körüli hőmérsékletre lehet számítani és újabb csapadékra, amely még jelentős bizonytalanság mellett hó is lehet. Hajnalban már mindenütt fagyni fog.

Az előrejelzés bizonytalansága a mediterrán ciklon miatt jelentős, de a lehűlés nagy megbízhatósággal várható. Egyelőre a csapadék mennyisége és halmazállapota kérdéses, de az szinte biztos, hogy március 15-én igen zord időjárásban lesz részünk. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.