Hatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról

Másfél budapestnyi méretű jéghegy szakadt le egy antarktiszi gleccserről. A tudósok között egyelőre vita van abban, hogy az éghajlatváltozás szerepet játszik-e a jelenségben.

Hatalmas jégtömb szakadt le az Antarktisz Pine-szigeti gleccseréről (PIG). A jégtömb most az Amudsen tengeren úszva halad észak felé. A jéghegy elszabadulását német TerraSAR-X műhold észlelte, de a tudósok már régóta vártak az eseményre.
A gleccseren az első repedést 2011 októberében észlelték a NASA szakemberei, és azóta várható volt, hogy a jégtömb leszakad a gleccser tengerbe nyúló részéről. Az első hasadék 24 km hosszan és 50 km szélességben szelte át a gleccsert, majd 2012 májusában újabb repedés keletkezett a gleccseren.
antarkiszi jéghegy
A most leszakadt jégtömb nagyjából két és fél Budapestnyi területű (720 négyzetkilométer). Angelika Humbert a jéghegy elszabadulását rögzítő német kutatócsoport vezetője elmondta, hogy a hasadék napról-napra tágult és mielőtt elszakadt volna a jégtömb a gleccserről a repedés szélessége már elérte 540 métert.

Természetes folyamat, de szerepe van az éghajlatváltozásnak is

Humbert szerint a jégtömbök leszakadása egy természetes folyamata része és a jelenséget nem hozzák közvetlen összefüggésbe az éghajlatváltozással. Ehhez hasonló jégtömbök 6-10 évente szakadnak le a gleccserről, legutóbb 2001-ben és 2007-ben történt hasonló.
Velük ellentétben a brit geológusok azt tanulmányozzák, hogy a globális felmelegedés miképpen hat az Antarktisz éghajlatára, és miképpen befolyásolja a gleccserek visszahúzódását. A brit Antarktisz kutató program vezetője szerint a Pine-szigeti gleccser Földünk leggyorsabban zsugorodó jégárja, és jelentős szerepet vállal a tengerszint emelkedésében is.
antarkiszi jéghegy
A világ eddigi ismert legnagyobb jéghegye 2001-ben szakadt le az Antarktisziról. A 11 ezer négyzetkilométeres, több megyényi területű jéghegy csak évek alatt olvadt el a melegebb tengereken.

Forrás : weather.com/BBC
Kép forrása:livescience.com

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.