Hihetetlen időjárás jön megint – VÖRÖS figyelmeztetés!

vörös figyelmeztetés

Rengeteg esőt és vihar szelet tartogat az időjárás a hétvégére, ismét rendkívüli időjárásban lesz részünk.

Alig vagyunk túl a viharokon, de az időjárás ismét szélsőséges irányt vesz. Az Országos Meteorológiai szolgálat vörös figyelmeztetést adott ki a várható nagy mennyiségű csapadékra, amire régóta nem volt példa.

Pénteken eleinte változóan felhős, kissé hűvös időnk lesz. Jelentős csapadék eleinte nem várható és 20-25 C fok körül alakul majd a hőmérséklet. Késő délutántól aztán alapvető változás kezdődik.

Délkeleti irányból elkezdőd megvastagodni a felhőzet, majd elered az eső. Záporra és zivatarra is számíthatunk. A csapadékhullás igen intenzívnek ígérkezik.

Az esti-éjszakai órákban a déli, délkeleti megyékben területi átlagban 30-50 mm csapadék várható majd azaz nem arról van szó, hogy a zivatarok nyomán lokálisan hull jelentős mennyiség, hanem nagy területen.

Eközben a Dunántúlon a viharossá fokozódó szél jelent majd problémát. Nem lesznek ritkák a 70 km/órát meghaladó széllökések sem.

Az éjszakai órákban a csapadékmező északnyugati irányban húzódik majd, így egyre inkább az ország középső és északkeleti területein is csapadékra kell számítatni. A keleti megyékben a záporok mellett zivatarok is várhatóak.

További jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás a szombati napon is. Közben országszerte erős, néhol viharos lesz az északi szél. Napközben a csapadék áttevődik a Dunántúlra is (délnyugaton már hamarabb is lehet csapadék).

Délkeleten átmenetileg csökken majd a csapadékhullás, majd a délutáni órákban ismét számottevő mennyiség várható.

Az időjárás szinte őszies lesz 15-25 C fok várható, amit az erős szél miatt még hűvösebbnek érzünk majd.vörös figyelmeztetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb vörös fokozatú figyelmeztető előrejelzést adta ki a várható nagy mennyiségű csapadék miatt. Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Szolnok, Hajdú és Szabolcs megyékre vörös, valamint Győr és Vas megyék kivételével narancssárga figyelmeztetés van kiadva a nagy mennyiségű csapadék miatt.

A csapadék várható terület eloszlása – forrás: Hydroinfo

Csapadék eloszlás

A leginkább érintett területeken 30-50, de helyenként akár 80 mm meghaladó csapadék is hullhat, de a középső területeken is 20-30 mm csapadékra számíthatunk nagy területen. Legkevesebb csapadék az Északnyugati országrészben várható, de összességében itt is jelentős akár 10 mm meghaladó eső is hullhat.

A csapadék a hegyvidéki területeken villámárvizeket okozhat, de a síkvidéki területeken is komoly problémákat okozhat a lehulló csapadék.

Vasárnap már csökken a csapadékhajlam, de délelőtt keleten még többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar is. 16-23 C fok várható majd napközben.

A jövő héten már megnyugszik időjárásunk, csökken a csapadékhajlam és melegedés kezdődik majd.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.