Rengeteg csapadék érkezik a héten!

esőzés

Országszerte rengeteg csapadék vár ránk, sőt lokálisan 100 mm csapadék is hullhat a héten. Zivatarokra is számíthatunk.

Ezidáig egy magassági hidegörvény okozott záporokat, zivatarokat, de a mai naptól kezdve egyre inkább a délnyugati áramlás lesz a meghatározó. Tőlünk délre egy ciklon örvénylik és ennek áramlási rendszerében dél felől egyre nedvesebb és melegebb levegő áramlik fölénk.

A melegből a borult idő miatt nem fogunk sokat érezni, de a nedvességből bőven kijut mindenhová,

Kedden nagyjából a Duna vonalától nyugatra tartósan borult időnk lesz, csak rövid időre bukkanhat elő a nap. Többfele kialakulhatnak intenzív záporok és zivatarok is, de a délnyugati országrészben tartós esőre van kilátás. A Dunától keletre több napsütés lesz, de délután itt is számítani kell zivatarokra a megnövekvő gomolyfelhőzetből. 18-24 C fok várható, délnyugaton lesz hűvösebb, keleten melegebb.  Már kedden lehetnek 10 mm körüli csapadékok.

Szerdán is délnyugaton lesz több felhő, változóan, néhol erősen felhős lesz az ég. Délnyugat felől egyre több felhő érkezik és ismét több helyen lehet zápor, akár zivatar is. A hőmérséklet 20 C fok körül alakul majd.

Csütörtökön országszerte borult időnk lesz és sokfelé kell esőre, záporra, néhol zivatarra számítani. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás országszerte. A borultabb területeken 20 C fok alatt alakul a hőmérséklet, ahol előbukkan a nap, ott akár 25 C fok is lehet.

Pénteken is folytatódik a csapadékos időjárás, de északkeleten már tartósabban előbukkanhat a nap. Továbbra is számítani kell esőre, záporra. A délnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik majd. Marad a 20 C fok körüli hőmérséklet.

Szombaton is marad a zömében borult időjárás és továbbra is számottevő csapadékra van kilátás. Elsősorban eső, zápor várható, de egy-egy zivatar is kialakulhat. Már hosszabb-rövidebb napsütéses időszak is várható. Néhány fokkal már csökken a nappali hőmérséklet.

Vasárnap eleinte lehet még csapadék, majd csökken a felhőzet és egyre többfelé süt ki a nap. Az északnyugati szelet erős, néhol viharos lökések is kísérhetik. Visszaesik a hőmérséklet, 13-17 C fok körül alakulnak a nappali csúcsértékek.

Rengeteg csapadék

A héten tehát nagyon sok csapadékra számíthatunk. Országos átlagban 20-40 mm csapadék hullhat, de regionálisan 40-60 mm csapadék is lehullhat, sőt lokálisan ennél is több eshet.

A lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt a kisebb vízfolyásokon árhullámok is kialakulhatnak és a nagyobb folyókon is jelentősen emelkedik majd a víz szintje.

Várható csapadék területi eloszlása (forrás: Hydroinfo)

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.