Egy Balatonnyi eső hull holnap

Csapadékos időjárás

Ismét egyre többfelé várható eső, zivatar, holnap kifejezetten csapadékos időnk lesz, hétvégétől lassú javulás kezdődik.

Nagyjából egy Balatonnyi víz hullhat holnap az országra. Területi átlagban 20-30 mm csapadék várható a holnapi nap során az ország középső és keleti felében, csak a Dunántúl nyugati felében várhatunk ennél kevesebb esőt. Ez a csapadékmennyiség az ország egészére vetítve nagyjából egy Balatonnyi víztömegnek felel meg (1.860 millió m3). Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási veszélyjelzésében a keleti és középső megyékre figyelmeztetést adott ki a várható nagy mennyiségű csapadék miatt.

Közép-Európában egy ciklon örvénylik és előoldalán meleg, nedves és labilis légtömegek határozzák meg időjárásunkat. Csütörtökön a Dunántúlon már erősen felhős lesz az idő, és a Dél-Dunántúlon kisebb eső, zápor már előfordulhat. Keleten és északon még sok lesz a napsütés.

Délutántól aztán ismét zivatarok érkeznek délnyugat felől, amelyek ÉK felé haladnak majd. Zivatarokra készülhetünk elsősorban a déli országrészben. Az Alföld déli részén heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső is kísérheti! Napközben nyugaton 20, keleten 28 C fok körül alakulnak a csúcshőmérsékletek.

Éjszaka egyre többfelé várható csapadék, és pénteken is zömében sok lesz felettünk a felhő, és ismétlődő esőre, záporra, keleten zivatara készülhetünk (lásd a holnapi időjárást). A felhőszakadásokból, különösen a keleti országrészben lokálisan akár 30-50 mm csapadék is hullhat, de országszerte jelentős csapadékra számíthatunk. Pénteken 22-25 C fok körül alakulnak majd a csúcsértékek.

Szombattól aztán javul az időjárásunk. Keleten még délelőtt lehet eső, majd egyre többfelé süt ki a nap. Lassan melegszik az időjárás is, és bár délután záporok-zivatarok elszórtan előfordulhatnak, a jövő héten már 30 C fok körül alakulnak a nappali csúcshőmérsékletek.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.