Újabb több napos eső vár ránk, ónoseső, havaseső is lehet

Mediterán ciklon érkezik

Alig vagyunk túl a katasztrófahelyzetet előidéző mediterrán ciklonon, a hétvégén újabb több napos eső vár ránk.

Két nap csapadékszünet következik, ma és a holnapi napon, és némi felmelegedésben is lesz részünk. Bár a nap inkább csak a keleti országrészben bukkanhat elő, de dél felől melegebb légtömegek érkeznek és akár 4-10 C fokig is emelkedhet a nappali csúcshőmérséklet. Kisebb csapadék már csak a nyugati megyékben fordulhat elő.

A csapadékmentes időjárás azonban sajnos nem tart sokáig. A hétvégén a mostani számítások szerint újabb mediterrán ciklon érkezik, ismét jelentős csapadékot hozva.

Pénteken délnyugat felől mindenütt megnövekszik majd a felhőzet és a Dunántúlon a délutáni órákban már az eső is eleredhet. Szombaton aztán ismét sokfelé várható csapadék, a magasabb helyeken ónos eső sem zárható ki. Némileg visszaesik majd a hőmérséklet +3 +8 C fok valószínű.

Vasárnap aztán ÉNy felől egyre hidegebb légtömegek érkeznek majd a Kárpát-medencébe és a Dunántúlon, először annak magasabban fekvő helyein az esőt egyre inkább havaseső, majd havazás válthatja fel. Visszaesik a hőmérséklet is +1 +6 C fokra számíthatunk.

 Vasárnap már megjelenhetnek az első hópelyhek 

Hétfőn is többfelé lehet még csapadék, zömében eső, de egyre többfelé már havaseső is. A hegyekben havazásra is készülhetünk. A mostani számítások szerint síkvidéken nem számíthatunk megmaradó hóra, de ismét igen kellemetlen lesz az időjárás, napközben már csak kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet.

Ismét jelentős csapadékra van tehát kilátás, bár a mostani számítások szerint a csapadék mennyisége elmarad a legutóbbi mediterrán ciklonétól, de területi átlagban ismét 10-20 mm csapadék hullhat, ami a téli időszakban igen jelentősnek számít.

 10-20 mm csapadék hullhat ismét 

Keddtől aztán ismét több lesz a napsütés, és már nem kell csapadékra számítani. A rákövetkező napokban azonban nem kizárt egy már havazással is járó újabb csapadékosabb periódus, de egyelőre a különböző modellek számításai jelentősen eltérnek, így ez még igen bizonytalannak tűnik.

 A jövő héten esetleg havazás?! 

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.