Délnyugaton nagy havazás, másutt kevesebb, vegyes halmazállapotú cspadék

komoly havazás vagy belvíz

Csütörtökön is sok lesz a csapadék hó, havaseső, eső , még ónos eső is jöhet. Főként a déli megyékben lesz sok csapadék.

Csütörtök (frissítés)

A friss modellfutások szerint a ciklon a vártnál délebbi pályán halad majd, így az északi és északkelet területeken kevés csapadék várható. Délen, délnyugaton azonban továbbra is jelentős havazás várható. Ma még eső-havaseső, havazás várható, estétől egyre nagyobb területeken vált át az eső hóba. Olvasóinktól ezúton is elnézést kérünk, mivel az elmúlt napokban jelentőseb csapadékot jeleztünk előre.

Zalában már elkezdték a kamionok kiterelését, mert szlovéniában az előrejelzések szerint, akár 70 cm friss hó is hulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra Vas és Zala megyére citromsárga figyelmeztető előrejelzést adtt ki, estig több mint 5 cm hó hullhat, kisebb hófúvás is kialakulhat. Szombaton, Vas, Baranya, Somogy és Tolna megyékre citromsárga, míg Zala megyére narancssárga figyelmeztetés van kiadva a várható havazás miatt.

Ez várható holnap

Holnap, azaz csütörtökön is sokfelé kell csapadékra számítani. A hajnali órákban délnyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet és elered az eső. Tartós csapadékra nagyjából a Sopron-Orosháza vonaltól délnyugatra lehet számítani, ettől ÉK-re csak kisebb csapadék várható. A csapadék eleinte inkább eső, havaseső lesz, de a Dunántúl nyugati felében tartós havazás is lehet, Délutántól a csapadék egyre inkább havazásba vált át, és nyugaton megmaradó hóra is számíthatunk.

A havazás mellett a nap során az ÉK-i szél is megerősödik, így a havas tájakon kisebb hófúvás sem zárható ki. Napközben 0 +4 C fok várható. Pénteken is folytatódik a csapadékos időjárás, ám az eső helyett egyre inkább havasesőbe, havazásba vált át a csapadék.

Sokfelé volt ma is havazás

Az ország északkeleti felében szinte egész nap havazott. Miskolc környékén 5-10 cm friss hóréteg alakult ki. A délelőtt folyamán az ország délkeleti felében is megérkezett egy csapadéktömb, vegyesen hullott eső, havaseső, hó, ám itt nem maradt meg a hó. Ezeken a területeken jelenleg is havazik, vagy éppen esik az eső (lásd időkép térképünkön)

Kisebb hószállingózás, szitálás az ország nyugati felében is volt. Jelenleg is szállingózik a hó a Bakony térségében.

Korábban írtuk:

Kedd este DNY felől lassan beborul az ég, az éjszaka folyamán északon és nyugaton kisebb havazás lehet, de a Balaton-Szolnok vonal mentén kisebb ónos eső sem zárható ki.

Szerdán aztán többfelé kell csapadékra számítani, nagyobb mennyiség délen és keleten lehet, itt elsősorban eső, havaseső várható, míg északon és nyugaton kisebb havazás lehet. Nappal +1 +6 C fokra számíthatunk.

Csütörtökön ismét tovább vastagszik a felhőzet és ismét egyre többfelé várható havazás, ami egyre inkább esőbe vált át. Tartós havazás elsősorban a Dunántúl nyugati felében valószínű, másutt a havaseső, eső lesz a jellemző. Napközben -1 +4 C fokra van kilátás.

Pénteken tovább folytatódik a csapadékos időjárás. Eleinte nyugaton és északon inkább havazás, keleten inkább eső várható, majd a csapadék egyre inkább szilárd halmazállapotba vált át. Megerősödik az északkeleti szél is ezért hófúvások is kialakulhatnak. Nappal -2 +4 C fokra számíthatunk.

Szombaton éjszaka és a reggeli órákban még többfelé lehet csapadék, majd csökken a csapadékhajlam. Inkább havazás várható, de keleten havaseső, eső is lehet. -3 +3 C fokra van kilátás napközben.

Vasárnaptól már szárazabb levegő alakítja időjárásunkat, már csak elszórt hózáporok lehetnek és újra előbukkan a nap is. A hóval fedett tájakon -10 C fok alá is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka.

Hókáósz, vagy belvíz?

Az előttünk álló napok időjárása, mivel mediterrán ciklonról van szó igen bizonytalan, különösen azért, mert a hőmérséklet fagypont körül alakul, így minimális különbség is igen nagy változást hozhat az időjárásban. A mostani számítások szerint a legtöbb csapadékra a délnyugaton élők számíthatnak, legkevesebb ÉK-en hull majd.

A csapadék halmazállapota még bizonytalanabb. A mostani futások szerint a Dunántúl nyugati felében akár több tíz centiméter hó is hullhat, nem zárható ki a 30 cm feletti friss hóréteg sem. Ettől keletre egyre kevesebb a csapadék és a hó mennyisége. A délkeleti országrészben megmaradó hóra kicsi az esély, leginkább az időszak vége felé, péntek-szombaton, de lesznek olyan területek ahol nem lesz hó. Nyugaton tehát igen komoly hóhelyzet is kialakulhat, míg az Alföldön tovább romolhat a belvízhelyzet.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.