Októberi időjárás jön vasárnap

Élvezzük ki az előttünk álló néhány napot, mert hamarosan véget ér a hosszúra nyúlt indiánnyár és beköszönt az igazi októberi időjárás. Vasárnap hidegfront érkezik!

Az elmúlt hetekben, jelentős csapadék hullt az ország nagy részén, de ennek ellenére megmaradt a szokatlanul enyhe őszi időjárás. Szeptember végén még nem egy helyen 30 C fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Most úgy tűnik lassan véget ér a hosszú nyúlt indiánnyár és beköszönt a kora októberi időjárás. Noha nem lesz hideg, de a hőmérséklet már a sokévi átlag körül alakul majd, és vasárnaptól változékonyabbra fordul az időjárás. Nézzük részletesen mi várható az elkövetkező napokban!

Még néhány napig kitart az októberi nyár

Az előttünk álló napokban túlnyomórészt napos időjárásban lesz részünk, csökken a reggeli ködhajlam is, így több órás napsütésben bízhatunk. Északon lehet kicsit több felhő egy északról a Kárpát-medencét megközelítő felhőtömb hatására, ám csapadékra sehol sem kell számítani. Egészen szombatig 20-25 C fok körüli hőmérsékletet mérhetünk napközben és a tartós napsütés is javítja hőérzetünket.

Vasárnap érkezik a hidegfront

Vasárnap érkezik majd aztán az a gyors mozgású hidegfront, amely mintegy 10 C fokkal hűvösebb levegőt szállít majd a Kárpát-medencébe. Vasárnap reggel megnövekszik a felhőzet és többfelé várható kis mennyiségű eső. A szél északnyugatira fordul, és helyenként megerősödik majd. Nyugaton már csak 13 C fok várható, míg keleten 18 C fokig emelkedik a hőmérséklet napközben. [google336]

Hétfőn aztán ismét a napsütésé lesz a főszerep, de a csúcshőmérsékletek már csak 13-18 C fok körül alakulnak. Kedd este aztán újabb felhőtömb érkezik, ismét csapadékkal, a hőmérséklet kissé ismét emelkedik majd. A rákövetkező időszak időjárása még bizonytalan, de változatos időjárást ígér.

Egyelőre jól szerepelnek a hosszútávú előrejelzések

Szeptember legelején kiadott hosszútávú előrejelzésünk csapadékosabb ősz ígért a nyári aszályok után és egyelőre az időjárás igazolta a szezonális előrejelzések létjogosultságát. A hosszútávú előrejelzést itt tekintheti meg. Szerinted milyen lesz az idei ősz? Írd meg véleményedet itt vagy Facebook oldalunkon!

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Több napos havazásra készülhetünk ma estétől, de nem mindenütt. Lesz olyan hely, ahol akár 30 […]

TELJES CIKK | február 19.

Hétfőtől többfelé és ismétlődő jelleggel kell havazásra számítani. Néhol 10-15 cm friss hóréteg is kialakulhat, […]

TELJES CIKK | február 12.

A téli vezetés – még akkor is, ha enyhe a tél – általában sokkal több […]

TELJES CIKK | január 23.