Közeleg az enyhülés, szombaton hidegfront!

heves zivatarok

Még néhány nap és enyhül a hőség. Szombaton hidegfront érkezik, Fázni nem fogunk, de nem lesz extrém a forróság.

Ma délutántól lassan változni kezd időjárásunk képe. Délutántól főleg nyugaton és északon a megnövekvő gomolyfelhőzetből záporok és zivatarok alakulhatnak ki. Nem lesz sokfelé zivatara, de ahol lesz, ott felhőszakadásszerű csapadék (20-50mm) esetleg kisebb jég és viharos erejű széllökések is kialakulhatnak. Ezzel párhuzamosan tetőzik a hőség 33- 38 C fokra számíthatunk. Zivatarokra még este is számíthatunk, legkisebb eséllyel délkeleten.

Pénteken is napsütéssel indul a nap, de délután ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet és legnagyobb eséllyel északon és nyugaton várhatóak ismét zivatarok, akár heves zivatarok is. A legjelentősebb kockázati tényező ismét a felhőszakadás lesz. A hőség már egy cseppet mérséklődik 31-36 C fok körüli maximumokra számíthatunk.

Szombaton aztán megérkezik az a hidegfront, ami véget vet a hőségnek. Ez a nap is napsütéssel és hőséggel indul, de a délutáni órákban északnyugat felől már elkezdődik a felhőzet növekedése, és egyre többfelé alakulnak ki záporok-zivatarok, legnagyobb eséllyel ismét a nyugati-északi tájakon. A zivatarok vonalba is rendeződhetnek, így heves kísérőjelenségekre is számítani lehet (viharos erejű szél). A szél az esti órákban már ÉNy-i irányba fordul. Még meleg lesz, a csúcshőmérséklet elérheti a 33-37 C fokot, de a hidegfront elvonulta után az esti-éjszakai órákban már mérséklődni kezd a meleg.

Vasárnap már sehol nem várható hőség, bár fázni sem fogunk, de a hőmérséklet mindenhol 30 C fok alatt alakul majd. Eleinte még sok lehet a felhő, majd napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet és ismét kisüt majd a nap.

A jövő héten marad a meleg, de már csak 25-28 és 30-32 C fok körül alakulnak a csúcsértékek és elszórtan továbbra is előfordulhatnak majd zivatarok. Marad tehát a nyárias időjárás, de a hőség egyelőre megszűnik.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Vörös figyelmeztetés, a katasztrófavédelem felhívása – kezdődik a nagy márciusi hóhelyzet. Ne induljunk útnak! Ahogy […]

TELJES CIKK | március 17.

Komoly havazás, és hófúvás jön a hétvégén ónos esővel. Komoly hóhelyzet alakulhat ki, akárcsak öt […]

TELJES CIKK | március 16.

20 cm-es friss hóréteg és hófúvás is jöhet a hosszú hétvégén. Hihetetlen módon tér vissza […]

TELJES CIKK | március 14.