Közeleg a tartós kánikula!

kánikula

Még egy-két nap és beköszönt az igazi nyári időjárás, majd a hőség is. Addig is főként keleten lehet több a felhő.

Hétfőn eleinte a középső majd keleti országrészben lesz több felhő. Nyugaton zömében derült időjárás várható, ám keleten a délután megnövekvő gomolyfelhőzetből egy-egy zápor, az Északi középhegység területén akár zivatar is kialakulhat.

Az északi szél több helyütt megélénkül, zivatarok környezetében meg is erősödhet. Napközben 24-28 C fokra számíthatunk.

Kedden is megmarad ez a kettőség, azaz alapvetően napos időjárásban bizakodhatunk, de keleten több lesz a gomolyfelhő, és délután egy-egy zápor-zivatar kialakulhat. Kicsit tovább emelkedik a hőmérséklet 24-29 C fokban reménykedhetünk.

Szerdától aztán egyre kevesebb lesz felettünk a felhő, keleten is gyengül a gomolyfelhőképződés, és a napok előrehaladtával egyre zavartalanabb lesz a napsütés, a hétvégén pedig szinte felhő sem lesz az égen.

Egy anticiklon határozza majd meg időjárásunkat egyre inkább és ennek köszönhetően egyre kevesebb lesz a felhő, ezzel párhuzamosan egyre melegedik a levegő hőmérséklete is. Pénteken már mindenütt 30 C fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk, Vasárnap pedig már néhol a 35 C fokot is megközelíti a nappali csúcshőmérséklet.

A mostani számítások szerint a várható kánikula bekövetkezésének esélye igen nagy, minimális az esély bármilyen más jellegű időjárásra. A modellfutások szerint a következő héten is marad az alapvetően száraz és meleg nyári időjárás.

Érdemes tehát az előttünk álló napokban az éjszakai órákban hűteni a lakást, és a nappali órákban árnyékolni, hogy a hosszú kánikulai időszak alatt megőrizzük otthonunk kellemesebb hőmérsékletét.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.