Jön az év legmelegebb napja, holnaptól medári időjárás

A tegnapi napon 30,9 C fokot mértek Budakalászon, ma még melegebb lesz, de utána jönnek a zivatarok.

Egy hete még Yvette tombolt az ország felet, és sok gyerekes családnál be kellett fűteni, tegnap viszont már az év legmelegebb napját mérte az OMSZ. Budakalászon kora délután 30,9 C fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, de országszerte igen meleg volt.

A mai nap az előrejelzések szerint még melegebbnek ígérkezik, az ország legforróbb pontjain akár 32 C fok felé is emelkedhet a levegő hőmérséklete. A meleg tartós lesz, ám a hőségek a hétvégétől némileg enyhülni fognak, ugyanis dél felől nagy nedvességtartalmú, de labilisebb légtömegek érkeznek az ország felé.

Ennek hatására a délutáni órákban egyre többfelé kell záporok és zivatarok kialakulására számítani. A fogatókönyv szinte minden nap ugyan az lesz. Eleinte napsütéssel indul majd a nap, de a délelőtt folyamán megjelennek majd az első gomolyfelhők, amelyek délután egyre magasabbra törnek, és ezekből egyre többfelé várható majd zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással. A zivatarfelhők az éjszak során feloszlanak majd.

A nappali hőmérséklet némileg mérséklődik 24-28 C fokokra számíthatunk napközben. Az első zivatarok akár már péntek késő délután kialakulhatnak, egyelőre csak kevés helyen, inkább csak a Dunántúlon, de szombaton a nyugati országrészben már egyre többfelé kell záporok-zivatarok kialakulására számítani, és egy így lesz egészen a hét közepéig, amikortól némileg csökken a zivatarok kialakulásának esélye.
Holnaptól tehát igazi medárdi időjárásban lesz részünk, és lokálisan jelentős csapadékok várhatóak, de kiterjed országos esőre, mint amilyet az Yvette okozott nem kel számítanunk. [google336]

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.