Havazás, vagy +20 C fok? Meglepetést tartogat az időjárás a hétvégére!

November második felében szokott először síkvidéken is hó esni Magyarországon. Most azonban esély sincs a havazásra. Visszatér a vénasszonyok nyara.

+20 C fok!

Ahogy hosszútávú előrejelzésünkben jeleztük, az átlagosnál lényegesen enyhébb ősz és tél vár ránk, és úgy tűnik az időjárás megerősíti előrejelzésünket. Még ma és holnap kitarthat a ködös, párás időjárás, ám szombat délután már vastagabb felhők sodródnak felénk. Bár csapadékot nem hoznak, azonban lassan megváltozik az időjárás jellege. Megerősödik a szél, és 13-16 C fokra számíthatunk.

Vasárnap még eleinte lehet köd, de egyre többfelé bukkan majd elő tartósan a nap, erős lesz a nyugati szél, és sok napsütésre számíthatunk. Keleten 15 C fok körüli hőmérséklet vár ránk, de nyugaton, akár 20 C fokot is megközelítheti a hőmérséklet.

Hétfőn a szél mérséklődésével ismét több lesz a párásság, köd is kialakulhat, kicsit mérséklődik a hőmérséklet és napközben csak 15 C fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk.

Kedden és szerdán változóan felhős időnk lesz több órás napsütéssel, de a megnövekvő gomolyfelhőkből futó zápor is kialakulhat. Tavaszias lesz az időjárás, országszerte 15 C fok feletti hőmérsékletre számíthatunk, de néhol a 20 C fokot is elérheti a hőmérséklet.

A hét második felében is marad a kellemes időjárás, lehűlésre a jövő hét végén van esély, de még jelentős bizonytalanság mellett.

Hónak kellene esnie!

A mostani enyhe időjárás igen szokatlan november derekán. Jellemzően november első felében esik le az első hó az országban, jellemzően a hegyvidéki területeken. Ez be is következett. Az első síkvidéki hó általában november második felében szokott lehullani, de 2003-ban már októberben is havazott síkvidéken, és még a 20 században is előfordult már olyan, hogy szeptemberben havazott az országban síkvidéken. Egészen pontosan 1936-ban.

Novemberben az átlaghőmérséklet a hó eleji 6,5 C fokról fokozatosan 1,5 C fokra süllyed, éppen ezért most a hó közepi 20 C fok igencsak rendhagyónak tűnik, és egyelőre igazán jelentős havat hozó lehűlés hosszabb távon sem látható.

Szólj hozzá

hozzászólás

Legfrissebb időjárási hírek

Péntektől országszerte igen sok esőre számíthatunk. A hétvégén megérkezik a lehűlés is. Pénteken délelőtt inkább […]

TELJES CIKK | december 15.

Ahogy előre jeleztük megkezdődött a hóesés, az északi határszélen akár 25 cm hó is hullhat. […]

TELJES CIKK | november 29.

A héten nem csak bekopogtat, hanem ránk is töri az ajtót a tél. Rég volt […]

TELJES CIKK | november 27.